Składniki na ciasto:
- 17 dkg mąki
- 12,5 dkg margaryny
- 6 dkg cukru
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nagrzać piekarnik do 180-200 stopni C.
Wymieszać składniki ciasta. Ciasto rozwałkować i rozłożyć na natłuszczonej blasze, upiec.
Składniki na krem:
- 1/2 litra mleka
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 25 dkg masła
Z 1/2 litra mleka odlać pół szklanki w której rozpuścić obie mąki. Do reszty mleka wsypać cukier , cukier waniliowy i ugotować. Wlać mleko z mąką, gotować do otrzymania gęstego budyniu. Gdy ostygnie, utrzeć z masłem.
Składniki na masę z jabłkami:
- 4 galaretki agrestowe
- 1 litr wody
- 5 jabłek
Składniki na posypkę kokosową:
- 1 opakowanie wiórek kokosowych
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki cukru
Wykonanie ciasta:
Ciasto posmarować połową kremu, wyłożyć masą jabłkową i schłodzić. Gdy masa mocno stężeje, wyłożyć drugą połówkę kremu i posypać zimnymi wiórkami.
Super ciacho :)! Pierwszy raz je widzę ale bym chętnie go skosztowała...:)!
OdpowiedzUsuńDziękuję;) i polecam nie jest pracochłonne, a naprawdę warte spróbowania:)
OdpowiedzUsuńPani Agnieszko pierwszy raz jadłam to ciasto i potwierdzam - jest przepyszne :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję;)
UsuńTo prawda - ciasto jest fantastyczne ! Bardzo je lubię !
OdpowiedzUsuńNo to jest już nas dwoje;)
Usuń