poniedziałek, 21 stycznia 2013

Trociniak.

Zastanawiam się dlaczego tak to ciasto się nazywa, ale nazwa nie jest ważna ważne jest to, że ciasto jest naprawdę bardzo smaczne.














Składniki na ciasto:
  • 17 dkg mąki
  • 12,5 dkg margaryny
  • 6 dkg cukru
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nagrzać piekarnik do 180-200 stopni C.
Wymieszać składniki ciasta. Ciasto rozwałkować i rozłożyć na natłuszczonej blasze, upiec.


Składniki na krem:
  • 1/2 litra mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 25 dkg masła
Z 1/2 litra mleka odlać pół szklanki w której rozpuścić obie mąki. Do reszty mleka wsypać cukier , cukier waniliowy i ugotować. Wlać mleko z mąką, gotować do otrzymania gęstego budyniu. Gdy ostygnie, utrzeć z masłem.


Składniki na masę z jabłkami:
  • 4 galaretki agrestowe
  • 1 litr wody
  • 5 jabłek
Do rondelka wlać wodę zagotować, rozpuścić galaretki i pozostawić do wystudzenia. Gdy zacznie tężeć, dodać starte na grubych oczkach jabłka, wymieszać. 


Składniki na posypkę kokosową:
  • 1 opakowanie wiórek kokosowych
  •  2 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru
Roztopić masło na patelni wsypać wiórki i cukier, prażyć do uzyskania złotego koloru, wystudzić.


Wykonanie ciasta:

Ciasto posmarować połową kremu, wyłożyć masą jabłkową i schłodzić. Gdy masa mocno stężeje, wyłożyć drugą połówkę kremu i posypać zimnymi wiórkami.

6 komentarzy:

  1. Super ciacho :)! Pierwszy raz je widzę ale bym chętnie go skosztowała...:)!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję;) i polecam nie jest pracochłonne, a naprawdę warte spróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pani Agnieszko pierwszy raz jadłam to ciasto i potwierdzam - jest przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To prawda - ciasto jest fantastyczne ! Bardzo je lubię !

    OdpowiedzUsuń

Komentarz zostanie opublikowany po zatwierdzeniu.