niedziela, 20 stycznia 2013

Radosne ciasto.

Delikatne brzoskwinie zatopione w rubinowej galaretce, polane żółtym i różowym puszkiem ze śmietany, a to wszystko podane na delikatnym kruchym cieście. Tak można scharakteryzować ciasto, które dzisiaj chcę zaproponować. Ciasto to tak nazwałam, ponieważ od dwóch dni mamy mało radosne chwile. Basia, znowu gorączkuje i ma powiększony węzeł chłonny, stwierdziłam, że przynajmniej niech ciasto będzie radosne.












Składniki na ciasto:
  • 35 dkg mąki
  • 25 dkg margaryny
  • 12 dkg cukru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • powidła śliwkowe
  • dżem jabłkowy
Nagrzać piekarnik do 180-200 stopni C.
Wymieszać składniki ciasta. Ciasto rozwałkować i rozłożyć na natłuszczonej blasze, upiec. Wystudzić, przekroić na pół. (aby uniknąć krojenia można upiec dwa placki tej samej wielkości)


Składniki na masę z owocami:
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 4 galaretki ( ja wykorzystałam rubinowe, można inne)
Wyciągnięte z puszki brzoskwinie pokroić na małe kawałki, sok odlać do rondelka. Dopełnić płyn do litra i doprowadzić do wrzenia, następnie rozpuścić w nim galaretki, zostawić do ostygnięcia. Kiedy galaretka lekko stężeje dodać pokrojone brzoskwinie.


Składniki na puszysta piankę:
  • 2 pól litrowe kartoniki śmietanki 12%
  • 4 łyżeczki cukru pudru
  • 4 małe zagęszczacze do śmietany
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • soki do zabarwienia śmietanki
Do miseczki wsypać 3 łyżeczki żelatyny, zalać niewielką ilością zimnej wody i pozostawić na 10 minut do spęcznienia ( żelatyna musi być wilgotna, jeżeli wody jest za mało należy jej dolać).
Jedno opakowanie zimnej śmietany wlać do wysokiego naczynia ubić z 2 łyżeczkami cukru pudru, pod koniec ubijania dodać 2 zagęszczacze i sok do barwienia. Miseczkę z żelatyną włożyć do rondelka wypełnionego wrzącą wodą i mieszając łyżeczką rozpuścić żelatynę , następnie wlać ją cienkim strumieniem do ubijanej śmietany. 
Tak samo postępować z drugim kartonem śmietany.


Wykonanie ciasta:

  1. Jeden blat ciasta posmarować dżemem jabłkowym .
  2. Drugi placek położyć na pierwszy, następnie posmarować go powidłami śliwkowymi.
  3. Kiedy galaretka z owocami zacznie tężeć nałożyć ją na ciasto i pozostawić w chłodnym pomieszczeniu lub lodówce.
  4. Gdy galaretka jest twarda, nałożyć jedną piankę, odczekać, aż stężeje i nałożyć drugą.
  5. Posypać całość wiórkami kokosowymi.

2 komentarze:

Komentarz zostanie opublikowany po zatwierdzeniu.