Delikatne brzoskwinie zatopione w rubinowej galaretce, polane żółtym i różowym puszkiem ze śmietany, a to wszystko podane na delikatnym kruchym cieście. Tak można scharakteryzować ciasto, które dzisiaj chcę zaproponować. Ciasto to tak nazwałam, ponieważ od dwóch dni mamy mało radosne chwile. Basia, znowu gorączkuje i ma powiększony węzeł chłonny, stwierdziłam, że przynajmniej niech ciasto będzie radosne.
Składniki na ciasto:
- 35 dkg mąki
- 25 dkg margaryny
- 12 dkg cukru
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- powidła śliwkowe
- dżem jabłkowy
Nagrzać piekarnik do 180-200 stopni C.
Wymieszać składniki ciasta. Ciasto rozwałkować i rozłożyć na natłuszczonej blasze, upiec. Wystudzić, przekroić na pół. (aby uniknąć krojenia można upiec dwa placki tej samej wielkości)
Składniki na masę z owocami:
- 1 puszka brzoskwiń
- 4 galaretki ( ja wykorzystałam rubinowe, można inne)
Wyciągnięte z puszki brzoskwinie pokroić na małe kawałki, sok odlać do rondelka. Dopełnić płyn do litra i doprowadzić do wrzenia, następnie rozpuścić w nim galaretki, zostawić do ostygnięcia. Kiedy galaretka lekko stężeje dodać pokrojone brzoskwinie.
Składniki na puszysta piankę:
- 2 pól litrowe kartoniki śmietanki 12%
- 4 łyżeczki cukru pudru
- 4 małe zagęszczacze do śmietany
- 6 łyżeczek żelatyny
- soki do zabarwienia śmietanki
Do miseczki wsypać 3 łyżeczki żelatyny, zalać niewielką ilością zimnej wody i pozostawić na 10 minut do spęcznienia ( żelatyna musi być wilgotna, jeżeli wody jest za mało należy jej dolać).
Jedno opakowanie zimnej śmietany wlać do wysokiego naczynia ubić z 2 łyżeczkami cukru pudru, pod koniec ubijania dodać 2 zagęszczacze i sok do barwienia. Miseczkę z żelatyną włożyć do rondelka wypełnionego wrzącą wodą i mieszając łyżeczką rozpuścić żelatynę , następnie wlać ją cienkim strumieniem do ubijanej śmietany.
Tak samo postępować z drugim kartonem śmietany.
Wykonanie ciasta:
- Jeden blat ciasta posmarować dżemem jabłkowym .
- Drugi placek położyć na pierwszy, następnie posmarować go powidłami śliwkowymi.
- Kiedy galaretka z owocami zacznie tężeć nałożyć ją na ciasto i pozostawić w chłodnym pomieszczeniu lub lodówce.
- Gdy galaretka jest twarda, nałożyć jedną piankę, odczekać, aż stężeje i nałożyć drugą.
- Posypać całość wiórkami kokosowymi.
Ciasto pychotka - palce lizać :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam się na przyszłość;)
OdpowiedzUsuń