niedziela, 13 stycznia 2013

Tort Mokka.

Zadziwiające połączenie kruchego ciasta, biszkoptu, kwaśnych wiśni i bitej śmietany o smaku gorzkiej czekolady lub kawy. Ciasto, które znika bardzo szybko, ale naprawdę warte jest zrobienia. 













Składniki na kruche ciasto:
  • 7,5 dkg mąki
  • 6 dkg margaryny
  • 3 dkg cukru
  • 1/2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Z podanych składników zagnieść ciasto. W tortownicy o średnicy 27 cm upiec placek w temperaturze 200-220 stopni C, aż się zarumieni.



Składniki na biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Całe jajka wbijamy do miski i ubijamy z cukrem do białości im dłużej będziemy ubijać tym lepiej (ja najczęściej ubijam około 10 minut). Dodajemy przesiane mąki, proszek do pieczenia i wszystko mieszamy, na sam koniec dolewamy ocet.
Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę, wyrównać. Piec w temperaturze 170 stopni C na złotawy kolor ( do tzw. suchego patyczka). Po wystudzeniu biszkopt podzielić na pół.


Składniki na masę:
  •  1 l śmietanki kremówki 36%
  • 4 łyżeczki cukru pudru
  • 2 łyżki ekstraktu z mocnej kawy ( wersja dla dzieci 4 łyżeczki kakao)
  • 2 łyżeczki rozpuszczonej żelatyny
  • duży dżem wiśniowy
Śmietanę ubić mikserem pod koniec ubijania dodać cukier puder, żelatynę (jeżeli chcemy mieć białą bitą śmietanę do ozdabiania należy odłożyć 1/3 śmietany), a do reszty dodać kawę lub kakao.


Wykonanie tortu:

Kruche ciasto posmarować  2 łyżkami dżemu wiśniowego, przykryć jedną częścią biszkoptu, którą posmarować resztą dżemu. Następnie położyć 3/4 bitej śmietany, przykryć drugą częścią biszkoptu. Resztą bitej śmietany posmarować tort można ozdobić ziarenkami kawy lub wiśniami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarz zostanie opublikowany po zatwierdzeniu.