Składniki na kruche ciasto:
- 7,5 dkg mąki
- 6 dkg margaryny
- 3 dkg cukru
- 1/2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Z podanych składników zagnieść ciasto. W tortownicy o średnicy 27 cm upiec placek w temperaturze 200-220 stopni C, aż się zarumieni.
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Całe jajka wbijamy do miski i ubijamy z cukrem do białości im dłużej będziemy ubijać tym lepiej (ja najczęściej ubijam około 10 minut). Dodajemy przesiane mąki, proszek do pieczenia i wszystko mieszamy, na sam koniec dolewamy ocet.
Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę, wyrównać. Piec w temperaturze 170 stopni C na złotawy kolor ( do tzw. suchego patyczka). Po wystudzeniu biszkopt podzielić na pół.
Składniki na masę:
- 1 l śmietanki kremówki 36%
- 4 łyżeczki cukru pudru
- 2 łyżki ekstraktu z mocnej kawy ( wersja dla dzieci 4 łyżeczki kakao)
- 2 łyżeczki rozpuszczonej żelatyny
- duży dżem wiśniowy
Śmietanę ubić mikserem pod koniec ubijania dodać cukier puder, żelatynę (jeżeli chcemy mieć białą bitą śmietanę do ozdabiania należy odłożyć 1/3 śmietany), a do reszty dodać kawę lub kakao.
Wykonanie tortu:
Kruche ciasto posmarować 2 łyżkami dżemu wiśniowego, przykryć jedną częścią biszkoptu, którą posmarować resztą dżemu. Następnie położyć 3/4 bitej śmietany, przykryć drugą częścią biszkoptu. Resztą bitej śmietany posmarować tort można ozdobić ziarenkami kawy lub wiśniami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarz zostanie opublikowany po zatwierdzeniu.