Dzisiaj chciałabym zaproponować coś o nutce Bliskiego Wschodu. Kuchnia arabska charakteryzuje się tym, że jest bardzo słodka, mały kawałeczek zjedzony do gorzkiej kawy to niebo w gębie;) Kiedy pojechałyśmy z mamą do Tunezji moja mama była w swoim żywiole, bo Ona kocha takie słodkości.
Przepis ten nie dosyć, że jest szybki w wykonaniu to jest stosunkowo tani, a to w dzisiejszych czasach jest ważne ( szczególnie kiedy ma się smerfy na wychowaniu i jedną rentę na cały miesiąc).
Składniki na ciasto:
- 12,5 dkg kaszy manny
- 12,5 dkg mąki
- 4 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy lub 1/2 laski wanilii ( najlepiej smakuje prawdziwa wanilia, 1/2 laski)
- 12,5 dkg masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do miski wsypałam grysik, mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, wymieszałam. W rondelku roztopiłam masło, wlałam do miski z mąką i wymieszałam. Foremkę o średnicy 22 cm wysmarowałam masłem i posypałam tartą bułką. Włączyłam piekarnik, nagrzałam do 200 stopni C. Teraz zapraszam do wykonania masy daktylowo- orzechowej, a w punkcie wykonanie ciasta opowiem co dalej robić z ciastem.
Składniki na masę daktylowo - orzechową:
- 25 dkg daktyli
- 6 dkg orzechów włoskich
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 125 ml wody
Ja bardzo lubię daktyle, więc w moim przypadku lepiej jest kupić ich 30 dkg;), no to do dzieła. Wypestkowane daktyle pokroiłam na małe kawałeczki, wrzuciłam do rondelka, w którym też lądują: woda, pokrojone orzechy, miód, sok z cytryny, cynamon, hmmm przecież mogłam napisać pozostałe składniki;). Teraz rondelek kładę na kuchenkę i gotuję 5 minut, ciągle mieszając, gdy masa zrobi się gęsta zdejmuje garnek z ognia.
Wykonanie ciasta:
Do wcześniej przygotowanej tortownicy wkładam połowę ciasta, ugniatam i równomiernie układam na nim masę daktylową. Resztę ciasta rozsypuje na daktylach w formie kruszonki. Ciasto piekę w temperaturze 200 stopni C ( termoobieg), przez ok 30 minut na zloty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarz zostanie opublikowany po zatwierdzeniu.