sobota, 5 stycznia 2013

Ciasto z bułki

Kilka dni temu przeglądałam stare gazety i znalazłam ten przepis, pomyślałam że trzeba kiedyś spróbować. Dzisiaj miała do mnie przyjść najfajniejsza kobitka na świecie Ania, co jakiś czas się spotykamy i jak się spotykamy to nagadać się nie możemy. Planowałam, że zrobię Rafaello, ale oczywiście moje dzieciaki wczoraj tak nam dały w kość, że zapomnieliśmy kupić krakersów. Nic innego mi nie pozostało tylko zrobić to ciasto, stwierdziłam że jeżeli nie wyjdzie to wstyd zostanie w rodzinie, bo Ania to jak rodzina;)
Ciasto jest ok, ale kromki muszą być naprawdę cieniutkie, wina musi być pół litra.








Składniki na ciasto:
  • 5-6 dużych pszennych bułek ( ja użyłam pół veki)
  • konfitura lub dżem z dzikiej róży
  • 1/2 litra wina
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • białka z 8 jajek
  • 10 dkg cukru
  • 15 dkg konfitury z róży

Bułki obrać ze skórki i pokroic na cieńkie kromki. Na patelni rozpuścic masło i smażyć kromki na złoty kolor. Każdą kromkę posmarować konfiturą i ułożyć w dużym żaroodpornym naczyniu w dwóch warstwach. Pokruszyc kilka  kromek i wypełnić przestrzenie pomiędzy ułożonymi kromkami.
Do garnka wlać wino dodać 5 łyżek cukru, cynamon i ugotować. Gorącym płynem zalać wcześniej przygotowane bułki i pozostawic na 15 minut, aby bułki dobrze się namoczyły.
Ubić pianę z białek na sztywno, dodać 10 dkg cukru i 15 dkg konfitury wymieszać. Masę wylać na namoczone bułki i piec w temperaturze 150 stopni C ok 30 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarz zostanie opublikowany po zatwierdzeniu.