Składniki:
- 2-3 paczki prostokątnych krakersów ( zwykłe słone)
- 1 litr mleka
- 2 budynie waniliowe z cukrem
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 żółtko
- 25 dkg masła
- 20 dkg wiórków kokosowych
Z mleka, budyni, mąki ziemniaczanej i cukru gotujemy budyń. Zostawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy na puszystą masę dodajemy żółtko nie przerywając mieszania dodajemy po jednej łyżce ostudzonego budyniu. Na koniec dodajemy 15 dkg wiórków kokosowych i delikatnie mieszamy.
Blaszkę o wymiarach 30 x 20 cm lekko natłuszczamy masłem, następnie układamy krakersy, które smarujemy masą przykrywamy kolejną warstwą krakersów, powtarzamy wszystko, aż wykorzystamy krakersy( kilka pozostawiamy do posypki) i masę. Ostatnią warstwą ma być masa budyniowo- kokosowa. Pozostałe wiórki kokosowe podsmażamy na patelni, aż się zarumienią. Mieszamy z kilkoma pokruszonymi krakersami i posypujemy ciasto.
Ciasto najlepiej zrobić dzień wcześniej, ponieważ krakersy zmiękną i nie będzie problemu z krojeniem ciasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarz zostanie opublikowany po zatwierdzeniu.