Zapach cynamonu to dla mnie coś mistycznego, zawsze kiedy czuje cynamon kojarzy mi się on ze Świętami i zimą. Cynamon jest przyprawą, która rozgrzewa nie tylko ciało, ale także duszę. Dlatego dzisiaj chcę zaproponować ciasto cynamonowe, uprzedzam to ciasto nie jest dla osób, które nie lubią bardzo słodkich wypieków, bo ono należy właśnie do takich.
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki oleju
- 4 jajka
- 3 łyżki powideł śliwkowych
- 4 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka sody
Nagrzać piekarnik do 180 stopni C, wyłożyć formę (20x20 cm) papierem do pieczenia.
Utrzeć jajka z cukrem na puszystą masę, dodać mąkę, sodę, olej, cynamon i powidła, jeszcze chwilę miksować.
Wylać ciasto do formy i piec ok 30-40 minut do suchego patyczka.Ostudzić.
Składniki na polewę:
- 1/2 kostki masła
- 1 puszka skondensowanego słodkiego mleka
- 20 dkg orzechów
Orzechy włożyć do nagrzanego piekarnika ( 200 stopni C ), prażyć ok 6 minut. Po wyciągnięciu wsypać do ściereczki i obrać ze skórki.
W rondelku rozpuścić masło, wlać mleko, dodać orzechy i podgrzewać całość 10 minut energicznie mieszając, aby masa nie przypaliła się, polewą posmarować ciasto. ( Ja ciasto "zatapiam" tzn wkładam placek do formy i wylewam na niego polewę, która wsiąka w ciasto. Można posmarować wierzch ciasta, tylko należy gotować polewę na tyle długo, aby była wystarczająco gęsta.)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarz zostanie opublikowany po zatwierdzeniu.