piątek, 11 stycznia 2013

Róże karnawałowe

Karnawał bez róż karnawałowych to nie Karnawał, z mojego domu rodzinnego pamiętam jak z siostrą czekałyśmy na róże w wykonaniu mamy;)














Składniki na ciasto:
  • 30 dkg mąki
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżeczki wódki
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • 6 kostek smalcu do smażenia
  • cukier puder do posypania

Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto ( najlepiej przy pomocy robota kuchennego), następnie bardzo cienko rozwałkować. Przygotować 3 szklanki (kieliszki lub okrągłe foremki) różnej wielkości. Z ciasta wykrawać krążki różnej wielkości, następnie naciąć w kilku miejscach, aby uformować płatki (dość głęboko, ale nie całkiem do środka). Układać 3 krążki jeden na drugim od największego do najmniejszego, tak aby nacięcia się nie nakładały. Bardzo mocno nacisnąć palcem w środku, aby krążki się zlepiły ( ja dodatkowo łączę krążki goździkiem ).
Róże smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor (róże włożyć do rozgrzanego tłuszczu najmniejszym krążkiem do dołu). Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym z tłuszczu. Gdy ostygną posypać grubo cukrem pudrem. Na środku każdej róży nałożyć trochę dżemu lub wiśnię.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarz zostanie opublikowany po zatwierdzeniu.