Święta za nami wiele z nas kupiło jakieś składniki na ciasta, które nie powstały z braku czasu z powodu olśnienia " kiedy my to wszystko zjemy", nie ważne dlaczego nie powstały wypieki, ważne co zrobimy w nadmiarem składników. W moim domu zawsze znajdę puszkę z makiem, kiedyś przed Wielkanocą kupiłam kilka puszek, no i uratowały mi one życie kilka razy. Od tej pory co roku kupuję dwie puszki więcej;)
Dzisiaj chcę zaproponować połączenie jabłek z makiem, a to wszystko podane na kruchym cieście.
Składniki na ciasto:
- 35 dkg mąki
- 25 dkg margaryny
- 12 dkg cukru
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- powidła śliwkowe
Wymieszać składniki ciasta. Ciasto rozwałkować i rozłożyć na natłuszczonej blasze, wierzch posmarować powidłami śliwkowymi.
Nagrzać piekarnik do 180-200 stopni C.
Składniki na masę makową:
- 1 puszka masy makowej
- 3-4 łyżki miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 krople zapachu migdałowego
- 12 dkg rodzynek
- 2 jajka
- 15 średnich jabłek
Mak wyjąć z puszki przełożyć do miski, dodać jajka, miód, cynamon, zapach migdałowy i rodzynki wymieszać i ułożyć na warstwie powideł.
Jabłka obrać, przekroić na połówki, usunąć gniazda nasienne. Każdą połówkę jabłka ponacinać z wierzchu i ułożyć na warstwie maku, lekko wciskając.
Składniki na polewę:
- 6 dkg masła
- 2 łyżki miodu
Włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika i piec 40 -50 minut, około 15 minut przed końcem pieczenia polać ciasto polewą. Po upieczeniu pokroić ciasto w taki sposób , aby w każdym kawałku była połówka jabłka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarz zostanie opublikowany po zatwierdzeniu.