Składniki na ciasto:
- 30 dkg mąki
- 3 żółtka
- 1 łyżka masła
- 3 łyżeczki wódki
- 100 ml kwaśnej śmietany
- 6 kostek smalcu do smażenia
- cukier puder do posypania
Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto ( najlepiej przy pomocy robota kuchennego), następnie bardzo cienko rozwałkować (im cieńsze tym lepsze chrusty). Pokroić ciasto w wąskie paski o szerokości 3 cm, a długości 8-10 cm, w środku każdego paska zrobić wzdłuż nacięcie, przez które przełożyć jeden koniec ciasta, aby utworzył się węzeł. Smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor, po wyjęciu z tłuszczu chrusty odsączyć na bibule, ułożyć na półmisku i posypać cukrem pudrem.
Wyglądają smakowicie! Zapraszamy do udziału w naszym chrustowym konkursie fotograficznym - http://slodki-wierzynek.blog.pl/konkurs/chrusty-karnawalowe/ :)
OdpowiedzUsuń