czwartek, 10 stycznia 2013

Faworki czyli karnawał czas zacząć;)

Te faworki to właściwie nie faworki tylko chrusty są chrupiące i rozpływają się w ustach znikają w zastraszającym tempie;)














Składniki na ciasto:
  • 30 dkg mąki
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżeczki wódki
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • 6 kostek smalcu do smażenia
  • cukier puder do posypania

Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto ( najlepiej przy pomocy robota kuchennego), następnie bardzo cienko rozwałkować (im cieńsze tym lepsze chrusty). Pokroić ciasto w wąskie paski o szerokości 3 cm, a długości 8-10 cm, w środku każdego paska zrobić wzdłuż nacięcie, przez które przełożyć jeden koniec ciasta, aby utworzył się węzeł. Smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor, po wyjęciu z tłuszczu chrusty odsączyć na bibule, ułożyć na półmisku i posypać cukrem pudrem.

1 komentarz:

  1. Wyglądają smakowicie! Zapraszamy do udziału w naszym chrustowym konkursie fotograficznym - http://slodki-wierzynek.blog.pl/konkurs/chrusty-karnawalowe/ :)

    OdpowiedzUsuń

Komentarz zostanie opublikowany po zatwierdzeniu.