sobota, 2 marca 2013

Cukiereczki czekoladowe dla dorosłych i dla dzieci;)

Kilka dni temu w końcu kupiłam foremki na cukierki czekoladowe, chodziło to za mną już od dawna, ale zawsze jakoś szkoda mi było wydawać na takie foremki kasy. Pewnego dnia wstąpiłam do sklepu i okazało się, że jest obniżka na silikonowe foremki do czekoladek, więc kupiłam i wczoraj zrobiłam pierwsze cukierki;)












Składniki na 30 sztuk czekoladek:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  •   80 g marcepanu
  • 4 łyżki kremu typu nutella
  • 4 łyżki whisky

Obie czekolady rozpuściłam w kąpieli wodnej, następnie pędzelkiem wysmarowałam foremki rozpuszczoną czekoladą  i włożyłam do lodówki do zastygnięcia, powtórzyłam tą czynność po raz drugi. W czasie gdy czekolada stygła w lodówce przygotowałam nadzienia.
Dla dorosłych: 2 łyżki nutelli zmieszałam w miseczce z whisky i włożyłam do lodówki.
Dla dzieci: marcepan rozwałkowałam na małe placuszki na środek każdego z nich nałożyłam odrobinę nutelli i uformowałam kulki, które włożyłam do lodówki.
Do wcześniej przygotowanych foremek z czekoladą włożyłam po porcji kremu dla dorosłych lub po kulce z marcepana, wypełniając foremki. Na koniec zalałam wierzch foremek rozpuszczoną czekoladą, całość włożyłam do lodówki.

2 komentarze:

Komentarz zostanie opublikowany po zatwierdzeniu.