Składniki na ciasto:
- 300 g mąki
- 2 jajka
- 120 ml wody
- sól
Składniki na nadzienie:
- 250 g powideł lub dżemu
- cynamon
- olejek rumowy
Wykonanie pierogów:
- bułka tarta
- masło
- cukier puder
- 1 żółtko
Ciasto rozwałkowałam na cienki placek z którego wycięłam krążki o średnicy ok 8 cm. Na każdy placek nałożyłam po łyżeczce powideł, a brzegi ciasta posmarowałam żółtkiem, placuszki złożyłam i zlepiłam. Tak przygotowane pierożki gotowałam we wrzącej wodzie ok 8 minut.
Na patelni zarumieniłam bułkę tartą i obtoczyłam w niej odcedzone pierożki, na koniec posypałam je cukrem pudrem. Smacznego;)
Nigdy nie robiłam pierogów, ale Twój przepis wygląda bardzo prosto i aż się prosi, by w końcu podejść do tego pierogowego tematu :)
OdpowiedzUsuńEj no to podwijaj rękawy i do roboty;) pierożki są bardzo łatwe i naprawdę smaczne najlepsze cieplutkie, chociaż na drugi dzień też są do zjedzenia;)
Usuńuwielbiam pierożki na słodko ;d
OdpowiedzUsuńhihi to w takim razie życzę smacznego bo one są naprawdę słodziutkie;)i proponuję dodać zamiast olejku rumowego prawdziwego rumu , wtedy smak jest fantastyczny ja nie mogę tego dodać ze względu na dzieciaki;)
UsuńCzy wode na pierogi solimy?
OdpowiedzUsuń