Koniec zimy zbliża się wielkimi krokami , moja rodzinka ogląda "Epokę lodowcową II", a ja zrobiłam śniegowca. Nie wiem czy to na przekór wszystkiemu czy po porostu tak jakoś wypadło.
Składniki na ciasto:
- 130 g masła
- 130 g cukru
- 1 torebka cukru waniliowego
- 4 jajka
- 100 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 70 g wiórek kokosowych
Oddzieliłam żółtka od białek. Do miski wrzuciłam masło, cukier, cukier waniliowy, żółtka i wszystko wymieszałam na gładką masę. Następnie, wciąż ubijając dodałam mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wiórki kokosowe. Teraz czas na białka, które ubiłam na sztywna pianę i delikatnie wymieszałam z przygotowanym ciastem.
Wszystko przelałam do tortownicy o średnicy 27 cm i wstawiłam do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Piekłam ok 30 minut, zaraz po upieczeniu ciasto wylądowało na kratce do ostygnięcia. Po wystudzeniu przekroiłam ciacho na dwie równe warstwy.
Składniki na masę:
- 600 ml śmietanki 30%
- 1 torebka cukru waniliowego
- 1 słoiczek dżemu wiśniowego
- 30 g wiórek kokosowych
Wykonanie ciasta:
Dolną warstwę biszkoptu posmarowałam dżemem, następnie nałożyłam połowę bitej śmietany, przykryłam drugim biszkoptem. Posmarowałam go dżemem i przykryłam pozostałą bitą śmietaną, całość posypałam wiórkami kokosowymi.
Zimy już nie chcę, ale takie ciasto chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńJa zimy też już nie chcę ;)a na ciacho zapraszam jeszcze trochę zostało;)
Usuń