Składniki na ciasto:
- 250 g miękkiego masła
- 250 g cukru
- 150 g gorzkiej czekolady
- 4 białka
- 100 g zmielonych orzechów
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 6 dużych okrągłych wafli
Masło utarłam z 125 g cukru na puszystą masę. Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej. Białka ubiłam na sztywna piane, powoli wsypałam 125 g cukru. Następnie do letniej czekolady dodawałam po łyżce masy maślanej, całość wymieszałam na gładką masę. Na koniec dodałam zmielone orzechy, cukier waniliowy i połączyłam otrzymany krem z ubitymi białkami.
Składniki na polewę:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 150 g cukru pudru
- 5 łyżek letniej wody
Wykonanie ciasta:
Wafel posmarowałam kremem i nakryłam drugim waflem. Czynność tą powtarzałam do zużycia kremu. Ostatni wafel posmarowałam cienko kremem , następnie posmarowałam wierzch i boki tortu polewą. Smacznego;)
Ja też właśnie tworzyłam ciacho z użyciem wafli :) Ten krem czekoladowy musiał smakować obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie! :)
Wafle to dobry wynalazek szczególnie kiedy trzeba zrobic szybkie ciacho;)krem jest świetny, a jeżeli do polewy zamiast 2 łyżek wody doda się rum to poprostu palce lizać ( ja ze względu na dzieciaki muszę pożegnac sie z alkoholem w ciastach;)Ciepłe pozdrowionka z zimnego Wrocka;)
Usuń