Jutro po raz pierwszy od 1,5 roku mamy z Krzyśkiem "wolne" tzn możemy iść do kina, bo siostra Krzyśka zajmie się dzieciakami;) Do kina idziemy jak dzieciaki na poranek, czyli na 10:45, bo wieczorem to nasze smerfy nie dały by się tak łatwo spacyfikować;) Normalnie czuję się jakbym szła na randkę, hihihi do czego to doszło, żebym tak ekscytowała się z powodu wyjścia do kina;) Zrobiłam dzisiaj już obiad na jutro, Krzychu kupił królika i wymyśliłam, że będzie to Królik z Bresse. Przeglądając książki kucharskie natknęłam się na grysikowca. Ciasto na oko mało ciekawe, ale po pierwszym gryzie człowiek czuje, że musi zjeść jeszcze, bo chce mieć w ustach raj;)
Składniki na ciasto:
- 160 g mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 jajek
- 120 g cukru
- 200 g masła
- 100 g kaszy manny
- 1/2 szklanki soku pomarańczowego
- starta skórka z 1 pomarańczy
- 50 g zmielonych migdałów
Masło utarłam z 60 g cukru, żółtkami i skórką pomarańczową na puszystą masę, następnie dodałam do niej mąkę wymieszaną z proszkiem i grysik na koniec ubijania wlałam sok pomarańczowy i zmielone migdały. W osobnej misce ubiłam białka na sztywną pianę, w czasie ubijania stopniowo wsypywałam 60 g cukru. Następnie delikatnie połączyłam białka z masą i przelałam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piekłam ok 20 minut w temperaturze 170 stopni C ( termoobieg). Po upieczeniu zostawiłam w formie do wystudzenia.
Składniki na polewę:
- 350 g cukru
- 1/2 szklanki wody
- 1 kieliszek koniaku ja dałam sok pomarańczowy ze względu na dzieci i 2 krople olejku rumowego
Do rondelka wlałam wodę, wsypałam cukier i gotowałam przez 5 minut, następnie dodałam kieliszek soku, gotowałam jeszcze 5 minut.
Wykonanie ciasta:
Ostudzone ciasto polałam syropem i pokroiłam w kwadraty.Smacznego;)
wygląda bajecznie ;D
OdpowiedzUsuńDziękuję;)na drugi dzień smak jest boski z całego serca polecam ;)
UsuńTen przepis jest świetny ja zamiast masła ucieram z olejem a do gotowanego syropu dodaję laskę cynamonu i gozdzika pycha
OdpowiedzUsuńmuszę następnym razem wypróbować ten cynamon i goździk;)uwielbiam takie smaki;)
Usuń