Składniki na biszkopt:
- 4 jajek
- 1 szklanki mąki
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżki octu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Całe jajka wbiłam do miski, ubijałam je z cukrem przez jakieś 10 minut, następnie dodałam zmieszane mąki wraz z proszkiem do pieczenia, na koniec dodałam ocet. Ciasto przelałam do formy o wymiarach 28x24 cm. Piekarnik nagrzałam do 170 stopni C i piekłam do tzw. suchego patyczka.Ciasto wystudziłam i pokroiłam na 3 placki, 2 cienkie i 1 grubszy.
Składniki na masy:
- 1 galaretka wiśniowa
- 1 galaretka wiśniowa
- 1 galaretka agrestowa
- 1,5 szklanki schłodzonej śmietany kremówki 30%
- 5 schłodzonych białek
- 150 g cukru pudru
- 15 g żelatyny
Galaretkę agrestową rozpuściłam w szklance wody, to samo zrobiłam z galaretkami wiśniowymi, które zostały rozpuszczone każda osobno w jednej szklance wody, żelatynę zalałam zimną wodą i zostawiłam do napęcznienia. Następnie rozpuściłam ją w kąpieli wodnej.
Ubiłam śmietanę i pozostawiłam w chłodnym miejscu, białka ubiłam na sztywną pianę pod koniec ubijania dodawałam po jednej łyżce cukru pudru. Obie masy delikatnie połączyłam i podzieliłam całość na 4 części.
Galaretkę agrestową delikatnie wymieszałam z połową masy.
Jedną galaretkę wiśniową delikatnie wymieszałam z 1/4 masy.
Żelatynę delikatnie wymieszałam z 1/4 masy (ostatnia część).
Wykonanie ciasta:
Grubszy blat zalałam masą wiśniową na to położyłam cienki blat na którym wylądowała masa z żelatyną, drugi cienki blat i masa agrestowa, którą należy położyć nierówno, aby powstały górki i dołki. Całość zalałam tężejącą galaretka wiśniową. Ozdobiłam truskawkami i zostawiłam do zastygnięcia. Smacznego;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarz zostanie opublikowany po zatwierdzeniu.