Słodki, delikatny taki lekko zimowy, zapraszam do zrobienia tego cuda;)
Składniki na ciasto:
- 3 jajka
- 120 g cukru
- 50 g marcepana
- 4 łyżki mocnej kawy
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 75 g mąki
- 25 g mąki ziemniaczanej
- 25 g kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Oddzielić białka od żółtek. Masę marcepanową pokroić na małe kawałki i rozpuścić w gorącej kawie dokładnie mieszając. Żółtka utrzeć z 80 g cukru na puszystą masę, następnie wymieszać
z masą marcepanową. Białka ubić na sztywną pianę i wsypać do niej 40 g cukru. Masę marcepanowo- żółtkową połączyć z pianą. Wsypać przyprawę do pierników, przesianą mąkę, mąkę ziemniaczaną , kakao i proszek do pieczenia. Całość wymieszać.
z masą marcepanową. Białka ubić na sztywną pianę i wsypać do niej 40 g cukru. Masę marcepanowo- żółtkową połączyć z pianą. Wsypać przyprawę do pierników, przesianą mąkę, mąkę ziemniaczaną , kakao i proszek do pieczenia. Całość wymieszać.
Przygotować tortownicę wyłożoną pergaminem o średnicy 24 cm.
Piec w temperaturze 180 stopni ( z termoobiegiem 160 stopni) około 30 minut.
Składniki na krokant:
- 50 g obranych migdałów
- 50 g orzechów włoskich
- 200 g cukru
- 100 g orzechów laskowych
- 100 g wiórek kokosowych
Do dekoracji pozostawić trochę pokruszonego krokantu, resztę rozdrobnić w robocie kuchennym.
Składniki na masę:
- 6 łyżeczek żelatyny
- 500 ml śmietany 30 %
- 50 g cukru pudru
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 3 łyżki likieru migdałowego
Śmietanę ubić na sztywno, stopniowo dodać cukry. Likier pogrzać, rozpuścić w nim żelatynę
i cienkim strumieniem wlać do śmietany.
Do tak przygotowanej masy dodać 2/3 zmielonego krokantu.
Przygotowanie toru:
Biszkopt przekroić na dwa placki. 1/2 masy rozprowadzić na spodzie ciasta, przykryć plackiem. Tort posmarować resztą śmietany brzegi oprószyć krokantem. Chłodzić ok 2 godziny. Posypać rozdrobnionym krokantem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarz zostanie opublikowany po zatwierdzeniu.