poniedziałek, 3 grudnia 2012

Tort z krokantem.

Kto najbardziej kocha zimę? Odpowiedź jest oczywista dzieci, a zima w górach to i nawet rodzicom się podoba. Ostatni weekend spędziliśmy u mojej mamy w górach, śniegu nasypało, że nawet najbardziej marudny rodzic byłby oczarowany;) Jest zima to i musi być zimowy torcik.
Słodki, delikatny taki lekko zimowy, zapraszam do zrobienia tego cuda;)









Składniki na ciasto:
  • 3 jajka
  • 120 g cukru
  • 50 g marcepana
  • 4 łyżki mocnej kawy
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 75 g mąki
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 25 g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Oddzielić białka od żółtek. Masę marcepanową pokroić na małe kawałki i rozpuścić w gorącej kawie dokładnie mieszając. Żółtka utrzeć z 80 g cukru na puszystą masę, następnie wymieszać
z masą marcepanową. Białka ubić na sztywną pianę i wsypać do niej 40 g cukru. Masę marcepanowo- żółtkową połączyć z pianą. Wsypać przyprawę do pierników, przesianą mąkę, mąkę ziemniaczaną , kakao i proszek do pieczenia. Całość wymieszać.
Przygotować tortownicę wyłożoną pergaminem o średnicy 24 cm.
Piec w temperaturze 180 stopni ( z termoobiegiem 160 stopni) około 30 minut.


Składniki na krokant:
  • 50 g obranych migdałów
  • 50 g orzechów włoskich
  • 200 g cukru
  • 100 g orzechów laskowych
  • 100 g wiórek kokosowych
Orzechy i migdały posiekać. Na patelni skarmelizować cukier dodać migdały, orzechy i mieszając karmelizować ok 2-3 minuty. Dodać wiórki kokosowe i podsmażyć na brązowo. Krokant rozłożyć na pergaminie do wystudzenia.
Do dekoracji pozostawić trochę pokruszonego krokantu, resztę rozdrobnić w robocie kuchennym.


Składniki na masę:
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 500 ml śmietany 30 %
  • 50 g cukru pudru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 3 łyżki likieru migdałowego
Śmietanę ubić na sztywno, stopniowo dodać cukry. Likier pogrzać, rozpuścić w nim żelatynę
i cienkim strumieniem wlać do śmietany.
Do tak przygotowanej masy dodać 2/3 zmielonego krokantu.


Przygotowanie toru:

Biszkopt przekroić na dwa placki. 1/2 masy rozprowadzić na spodzie ciasta, przykryć plackiem. Tort posmarować resztą śmietany brzegi oprószyć krokantem. Chłodzić ok 2 godziny. Posypać rozdrobnionym krokantem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarz zostanie opublikowany po zatwierdzeniu.