Dzisiaj musiałam upiec jakieś muffinki, których trwałość jest na tyle duża, że przetrwają 4 dni. Kombinowałam, szukałam i oto przepis na naprawdę smaczne piernikowe muffinki, jeszcze nie wiem jak będą smakować za kilka dni, ale dzisiaj mogę powiedzieć, że są bardzo, bardzo smaczne ;)
Składniki na 12 muffinek:
- 150 g miodu
- 125 g masła
- 50 g cukru
- 2 jajka
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka przyprawy do pierników
- 100 g posiekanych migdałów
- dżem do muffinek
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (z termoobiegiem do 160 stopni C).
Miód z cukrem i masłem włożyć do garnuszka i podgrzać mieszając, aż do rozpuszczenia cukru. Masę odstawić i pozostawić do ostygnięcia.
W jednym naczyniu wymieszać wszystkie suche składniki, do drugiego naczynia wlać masę miodową i mieszając dodawać po jednym jajku. Następnie połączyć suche i mokre składniki.
Ciasto wlać do foremek.
Muffinki piec ok 20 minut do tzw. "suchego patyczka".
Po wyjęciu z piekarnika pozostawić do ostygnięcia, następnie szprycą włożyć do muffinek dżem.( dżem można nałożyć łyżeczką przed pieczeniem ja jednak zawsze używam szprycy po upieczeniu).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarz zostanie opublikowany po zatwierdzeniu.