Kiedy zrobiłam to ciasto mojej siostrze nie sądziłam, że stanie się ono u nich kultowym ciastem. Jest to inny niż wszystkie mi znane jabłeczniki słodkie połączenie miodu, jabłek i orzechów. Przepis na ciasto zaczerpnęłam z książki "103 ciasta Siostry Anastazji".
Składniki na ciasto:
- 35 dkg mąki
- 25 dkg margaryny
- 12 dkg cukru
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wymieszać składniki ciasta. Podzielić na 3 części i upiec 3 placki w temperaturze 200-220 stopni C, aż się zarumienią.
Składniki na masę z jabłek:
- 1 kg jabłek
- 2 galaretki żółte
Składniki na masę orzechową:
- 18 dkg posiekanych orzechów
- 18 dkg cukru
- 3 łyżki miodu
- 3 łyzki mleka
- 15 dkg masła
Wszystkie składniki wymieszać i lekko zagotować, aż do rozpuszczenia masła, ściągnąć z gazu i masę troszkę schłodzić.
Na placek położyć 1/2 masy jabłkowej, przykryć drugim plackiem na który nałożyć pozostałą część masy jabłkowej, przykryć trzecim plackiem, który polać masą orzechową.
na jaką blachę jest ten przepis?
OdpowiedzUsuń36cm x 20cm wtedy będzie cieńsze ciasto, a jeżeli chcemy grubsze ciasto to 32 cm x 20 cm
Usuń