środa, 5 grudnia 2012

Mięciutkie pierniczki

Coraz bliżej Święta i już niedługo trzeba będzie ubierać choinkę, a to drzewko bez pierniczków to tak jakoś dziwnie wygląda przynajmniej w moim domu;) dzisiaj chciałabym podzielić się przepisem na pierniczki, które są mięciutkie zaraz po upieczeniu i takie już pozostają. Przepis pochodzi od siostry Leonillii. Pierniczki czekają na ozdobienie, ale to dopiero będzie robione wieczorem kiedy moje maluchy pójdą spać. Dlatego teraz tylko zdjęcia moich małych pracusiów;)






A oto dzieło rączek tych malutkich dzieciaczków no i troszkę dzieło ich mamy;)







Składniki na pierniczki:

  • 1 kg mąki + 1 szklanka
  • 20 dag tłuszczu (masło lub margaryna)
  • 1 łyżka smalcu (trzyma wilgoć)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 6 jajek
  • 1 szklanki miodu
  • 1 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki śmietany kwaśnej i raczej gęstej
  • 2 łyżeczki amoniaku lub proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 opakowania przyprawy do piernika


Ubić 3 całe jajka i 3 żółtka z 1/2 szklanki cukru. Pozostały cukier  zrumienić na karmel, zdjąć
z gazu, ostrożnie wlać 1/2 szklanki gorącej wody (może pryskać, trzeba mieć przygotowaną przykrywkę), dodać miód i wymieszać- całość będzie płynna.
Do mąki dodać sodę, amoniak lub proszek, rozpuszczony, ostudzony tłuszcz, olej i smalec, dodać resztę składników i wymieszać.
Ciasto postawić w chłodnym miejscu i piec na drugi dzień .
Ciasto rozwałkować na 1/2 cm (można podsypywać niewielką ilością mąki ) i wykrawać pierniczki foremkami.
Piec w temperaturze 180 stopni ok 10 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarz zostanie opublikowany po zatwierdzeniu.