A oto dzieło rączek tych malutkich dzieciaczków no i troszkę dzieło ich mamy;)
Składniki na pierniczki:
- 1 kg mąki + 1 szklanka
- 20 dag tłuszczu (masło lub margaryna)
- 1 łyżka smalcu (trzyma wilgoć)
- 1/2 szklanki oleju
- 6 jajek
- 1 szklanki miodu
- 1 szklanki cukru
- 1/2 szklanki śmietany kwaśnej i raczej gęstej
- 2 łyżeczki amoniaku lub proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody
- 2 opakowania przyprawy do piernika
Ubić 3 całe jajka i 3 żółtka z 1/2 szklanki cukru. Pozostały cukier zrumienić na karmel, zdjąć
z gazu, ostrożnie wlać 1/2 szklanki gorącej wody (może pryskać, trzeba mieć przygotowaną przykrywkę), dodać miód i wymieszać- całość będzie płynna.
Do mąki dodać sodę, amoniak lub proszek, rozpuszczony, ostudzony tłuszcz, olej i smalec, dodać resztę składników i wymieszać.
Ciasto postawić w chłodnym miejscu i piec na drugi dzień .
Ciasto rozwałkować na 1/2 cm (można podsypywać niewielką ilością mąki ) i wykrawać pierniczki foremkami.
Piec w temperaturze 180 stopni ok 10 minut.
z gazu, ostrożnie wlać 1/2 szklanki gorącej wody (może pryskać, trzeba mieć przygotowaną przykrywkę), dodać miód i wymieszać- całość będzie płynna.
Do mąki dodać sodę, amoniak lub proszek, rozpuszczony, ostudzony tłuszcz, olej i smalec, dodać resztę składników i wymieszać.
Ciasto postawić w chłodnym miejscu i piec na drugi dzień .
Ciasto rozwałkować na 1/2 cm (można podsypywać niewielką ilością mąki ) i wykrawać pierniczki foremkami.
Piec w temperaturze 180 stopni ok 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarz zostanie opublikowany po zatwierdzeniu.