Nastała nam piękna wiosna i całkowity brak czasu na siedzenie przy komputerze, bo Adaś już od 8 rano siedzi na podwórku i nie mam nawet kiedy zrobić obiadu, a o komputerze to już mogę sobie pomarzyć. O 18 udaje mi się zaciągnąć dzieciaki do domu i jestem już tak zmęczona, że marzę tylko o śnie;) Tego posta zaczęłam pisać dwa dni temu i dopiero dzisiaj udało mi się zasiąść do kompa.
Od pewnego czasu mam ogromną ochotę na ciasta drożdżowe kilka dni temu zrobiłam roladę przepis zamieszczam poniżej miała ona być z marcepanem, ale skończyło się na masie truflowo- marcepanowej wyszło pycha;)
Z góry przepraszam za zdjęcie, ponieważ zrobiłam je w ostatniej chwili zanim dzieciaki porwały mi ostatnie kawałki ciasta.
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki
- 30 g drożdży
- 50 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 100 g rozpuszczonego masła
- 2 jajka
- 125 ml ciepłego mleka
- szczypta soli
Do miksera włożyłam wszystkie składniki i ucierałam przez 5 minut na niskich obrotach, ciasto zostawiłam do podwojenia objętości w ciepłym miejscu.
Składniki na masę:
- 3 batony marcepanowe każdy po 100 g
- 1 białko
- 75 g cukru pudru
- masa truflowa
Wykonanie ciasta:
Ciasto rozwałkowałam na prostokąt o wymiarach 40 na 60 cm, posmarowałam go masą truflowo- marcepanową. Prostokąt zwinęłam w dwie rolady, które włożyłam do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C na 12- 15 minut. Smacznego;)
Pyszności - ostatnio mam straszną ochotę na drożdżowe. A ta masa - mmm :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńDzięki;) u mnie też nastał czas ciast drożdżowych;) Pozdrowionka;)
Usuń