Są takie wieczory, że człowiek nie wie co dać swoim pociechom do jedzenia, a w lodówce pustką wieje, lub trzeba szybko coś upichcić, bo np: wróciło się z długiego spaceru i dzieciaki krzyczą mamo daj coś jeść. Jeszcze nie coś na kolacje, a krzyk jest głośny, że pół ulicy wie o naszym powrocie ;) Oto moja propozycja na lekką kolacje po dużym obiedzie lub podwieczorek.
Składniki na jabłka pieczone:
- 6 jabłek
- cynamon
- cukier waniliowy
- 200 g sera mielonego
- garść rodzynek
- garść pokrojonych migdałów
- cukier
Jabłka umyłam odcięłam górną część otrzymując "przykrywkę", łyżką wydrążyłam nasiona i w powstałe zagłębienia wsypałam trochę cynamonu i cukru waniliowego nałożyłam "jabłkową przykrywkę". Tak przygotowane jabłka włożyłam do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C na 10 minut ( po wyciągnięciu powinny być miękkie ale nie powinny się rozpadać).
Do sera dodałam rodzynki, migdały i cukier, nie napisałam dokładnej ilości cukru, gdyż to zależy od indywidualnego poczucia smaku. Wszystko dokładnie wymieszałam i tak powstałą masą wypełniłam ciepłe jeszcze jabłka całość posypałam cukrem pudrem i podałam do jedzenia. Smacznego:)
Składniki na serowe rożki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- cynamon
- cukier waniliowy
- 200 g sera mielonego
- garść rodzynek
- cukier
- 2 jajka
Jajka ubiłam z niewielką ilością cukru, następnie dodałam ser, cynamon, cukier waniliowy, rodzynki i wszystko dokładnie wymieszałam. Ciasto francuskie pokroiłam na małe kwadraty, na które położyłam masę serową i dokładnie skleiłam, posmarowałam roztrzepanym jajkiem i piekłam w nagrzanym do 150 stopni C piekarniku do uzyskania lekko brązowych rożków. Po upieczeniu posypałam je cukrem pudrem. Smacznego;)
oj nie tylko dla dzieciaków :)
OdpowiedzUsuńcałkowicie się z tym stwierdzeniem zgadzam;)
UsuńCudowny deser !
OdpowiedzUsuńSzybki i smaczny;)
Usuń