piątek, 19 kwietnia 2013

Bomba czekoladowa;)

Dzisiaj chciałabym przedstawić przepis na baaaardzo czekoladowe ciasto, przepis na placek dostałam od mojej siostry Kasi. Pierwszy raz kiedy go jadłam w głowie zakiełkował mi pomysł bomby czekoladowej czyli czekoladowego placka z masą czekoladową i polanego białą czekoladą, a to wszystko z delikatnym smakiem truskawek. Pomysł chyba był trafiony, bo ciasto zniknęło w ciągu jednego dnia, ledwo udało mi się zrobić zdjęcie ostatniego kawałka;) 







 



Składniki na ciasto:
  • 400 ml cukru
  • 3/4 szklanki kakao
  • 1 3/4 szklanki mąki
  • 1 1/2 łyżeczki sody
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczki soli
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka WRZĄCEJ wody
Do miski wsypałam wszystkie składniki suche i dokładnie wymieszałam, następnie dodałam jajka, mleko, olej. Całość ubijałam dokładnie 2 minuty na średnich obrotach, po upływie tego czasu dodałam do masy wrzątek i wymieszałam. Ciasto przelałam do formy 24x28 cm i piekłam w temperaturze 180 stopni C ok 35 minut ( do tzw suchego patyczka).


Składniki na masę:
Do miski włożyłam masę i dodałam do niej serek całość dokładnie wymieszałam.


Wykonanie ciasta:
  • 250 g truskawek
  • 1/2 słoiczka dżemu truskawkowego
  • 200 g rozpuszczonej białej czekolady
Wystudzone ciasto przekroiłam na dwie części. Spód ciasta posmarowałam dżemem truskawkowym na który wyłożyłam masę truflową. Pokrojone w plasterki truskawki położyłam na masę czekoladową i przykryłam drugim plackiem. Wierzch ciasta polałam rozpuszczoną białą czekoladą. Smacznego;)

2 komentarze:

Komentarz zostanie opublikowany po zatwierdzeniu.