Dzisiaj propozycja podania zwykłych naleśników w taki sposób , aby zjadły je nawet nasze Tadki niejadki;) Od kiedy przestałam jeść mięso moja wyobraźnia obiadowa musi troszkę więcej pracować, ponieważ nie chce mi się gotować dwóch obiadów, więc muszę kombinować, aby rodzinka zjadła smacznie i abym ja nie głodowała;) Jak na razie moja rodzinka nie szczędzi mi pochwał, więc jest ok, a ja też nie narzekam na głód. Dzisiaj na obiad miały być rybki w sosie z pora według przepisu mojej siostry, ale niestety nie kupiliśmy ryb, więc musiałam na szybko coś wymyślić. Bardzo lubię naleśniki z serem, które na koniec smażę w karmelu, są słodkie i chrupiące, no i cudnie wyglądają;) Jednak to jeszcze nie naleśniki dla małych dzieciaków, więc pomyślałam, że można je polać sosem waniliowym i całość włożyć do piekarnika;) Efekt tego jest następujący 10 naleśników zniknęło w ciągu 15 minut;)
- 2 jajka
- 250 ml wody
- 250 ml mleka
- 250 g mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- olej do smażenia
Składniki na nadzienie:
- ser biały
- cukier
- cynamon
Nie piszę ilości składników, ponieważ zależy to od gustu, niektórzy lubią dużo sera inni mniej to samo jest z ilością cukru. Wszystko wymieszałam i rozsmarowałam na naleśnikach, które uformowałam w ruloniki.
Składniki na sos waniliowy:
- 300 g mleka
- 4 żółtka
- 40 g cukru
- 15 g cukru waniliowego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Żółtka utarłam z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą pianę, w tym czasie mleko wlałam do rondelka i doprowadziłam do wrzenia. Do gotującego się mleka wlałam ubite żółtka i dodałam mąkę ziemniaczną. Całość energicznie wymieszałam i gotowałam 12 minut ciągle mieszając i uważając, aby nie przypalić sosu.
Wykonanie naleśników z sosem:
Do żaroodpornego naczynia włożyłam naleśniki, całość zalałam sosem i włożyłam do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C na 15 minut. Smacznego;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarz zostanie opublikowany po zatwierdzeniu.