piątek, 5 kwietnia 2013

Naleśniki z sosem waniliowym

Dzisiaj propozycja podania zwykłych naleśników w taki sposób , aby zjadły je nawet nasze Tadki niejadki;) Od kiedy przestałam jeść mięso moja wyobraźnia obiadowa musi troszkę więcej pracować, ponieważ nie chce mi się gotować dwóch obiadów, więc muszę  kombinować, aby rodzinka zjadła smacznie i abym ja nie głodowała;) Jak na razie moja rodzinka nie szczędzi mi pochwał, więc jest ok, a ja też nie narzekam na głód. Dzisiaj na obiad miały być rybki w sosie z pora według przepisu mojej siostry, ale niestety nie kupiliśmy ryb, więc musiałam na szybko coś wymyślić. Bardzo lubię naleśniki z serem, które na koniec smażę w karmelu, są słodkie i chrupiące, no i cudnie wyglądają;) Jednak to jeszcze nie naleśniki dla małych dzieciaków, więc pomyślałam, że można je polać sosem waniliowym i całość włożyć do piekarnika;) Efekt tego jest następujący 10 naleśników zniknęło w ciągu 15 minut;)







Składniki na 10 naleśników:
  • 2 jajka
  • 250 ml wody
  • 250 ml mleka
  • 250 g mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • olej do smażenia
Wszystkie składniki włożyłam do miski i dokładnie wymieszałam . Na patelni rozgrzałam olej i usmażyłam naleśniki.


Składniki na nadzienie:
  • ser biały
  • cukier
  • cynamon
Nie piszę ilości  składników, ponieważ zależy to od gustu, niektórzy lubią dużo sera inni mniej to samo jest z ilością cukru. Wszystko wymieszałam i rozsmarowałam na naleśnikach, które uformowałam w ruloniki.

Składniki na sos waniliowy:
  • 300 g mleka
  • 4 żółtka
  • 40 g cukru
  • 15 g cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Żółtka utarłam z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą pianę, w tym czasie mleko wlałam do rondelka i doprowadziłam do wrzenia. Do gotującego się mleka wlałam ubite żółtka i dodałam mąkę ziemniaczną. Całość energicznie wymieszałam i gotowałam 12 minut ciągle mieszając i uważając, aby nie przypalić sosu.  


Wykonanie naleśników z sosem:

Do żaroodpornego naczynia włożyłam naleśniki, całość zalałam sosem i włożyłam do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C na 15 minut. Smacznego;) 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarz zostanie opublikowany po zatwierdzeniu.