Od kilku dni chodziło za mną ciasto drożdżowe, ale nie takie zwykłe no i znalazłam przepis na ruloniki drożdżowe. Robiąc te bułeczki nie byłam do nich przekonana, ale końcowy efekt całkowicie mnie zaskoczył, są delikatne i rozpływają się w ustach, bardzo dobry pomysł na podwieczorek.
Składniki na 24 ruloniki:
- 400 g mąki
 - 25 g drożdży
 - 50 g cukru
 - 200 ml ciepłego mleka
 - 3 żółtka
 - 150 g stopionego masła
 - dżem
 
Mąkę przesiałam dodałam drożdże, cukier, mleko, żółtka i 100 g masła wszystko wyrabiałam mikserem przez 5 minut. Następnie ciasto zostawiłam do wyrośnięcia, po podwojeniu objętości ciasto rozwałkowałam na stolnicy i pokroiłam w prostokąty. Na każdy prostokąt nałożyłam po łyżeczce dżemu i zwinęłam w ruloniki, które posmarowałam pozostałym masłem i ułożyłam na blaszce w odpowiednich odstępach. Blachę postawiłam w ciepłym miejscu, aby ruloniki wyrosły. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C na ok 20 minut. 
Ruloniki można podawać posypane cukrem pudrem lub polane sosem waniliowym.
Nigdy nie pomyślałam żeby zawinąć w taki sposób ciasto drożdżowe...a efekt jest świetny ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję;)Ja jestem zaskoczona smakiem ciasta jest niezwykle delikatne;)
Usuń