Dzisiaj musiałam zrobić pionki do torta - warcaby, a że zrobiłam je z kokosu i czekolady to pomyślałam, że z pozostałej masy zrobię mega pralinki kokosowe;)
Składniki na 10 dużych ( ok. 5-9 cm) pralinek:
- 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
- 150 g wiórek kokosowych
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 gorzkie czekolady
- masa nugatowa
W rondelku ugotowałam mleko kokosowe dodałam wiórki kokosowe i cukier puder. Masę pozostawiłam do ostudzenia. W tym czasie gorzką czekoladę roztopiłam w kąpieli wodnej. Z ostudzonej masy kokosowej uformowałam małe "kluseczki" (wyglądem przypominają mi kluski ziemniaczane, które mama robiła w domu;) ) w środek, których włożyłam po łyżeczce masy nugatowej, przykryłam ją masą kokosową. "Kluseczki" pokryłam gorzką czekoladą i pozostawiłam do zastygnięcia. Trwałość ok 7 dni. Smacznego;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarz zostanie opublikowany po zatwierdzeniu.