Są takie dni jak dzisiaj, że od samego rana nic nie idzie tak jak się zaplanowało. Miałam dzisiaj zrobić ciasto jogurtowe, ale pogoda była bardzo fajna na spacery i zabawę z dzieciakami na podwórku, więc wczesnym popołudniem szaleliśmy w śniegu. Odpadło pieczenie biszkoptu, pomyślałam, że zrobię ciasto na spodzie zrobionym z jakiś ciastek, wracając z poczty miałam wstąpić do pobliskiego Lidla i przeglądając ciastka coś wybrać. Jednak ilość samochodów na parkingu spowodowała, że szybko zrezygnowałam ze wstąpienia do sklepu. Pozostało mi zrobić coś z niczego. Oto wynik mojego kombinowania;)
Składniki na wafle:
- 1 paczka suchych wafli
- 1 słoiczek kwaśnego dżemu ( ja miałam własnej roboty z czarnego bzu i jabłka, można wiśniowy lub każdy inny byleby był kwaskowaty)
- 1 słoiczek słodkiego dżemu
- 1 krem karpatkowy lub 2 budynie waniliowe ugotowane na bardzo gęsto czyli zmniejszamy ilość mleka
- 100 g rozpuszczonej czekolady
- wiórki kokosowe na posypkę
Ugotowałam budyń i niestety nie pozostawiłam do wystygnięcia, dlatego moje wafle zrobiły się gumowate, dlatego KONIECZNIE wystudzić budyń.
Wykonanie wafli:
Jednego wafla posmarowałam dżemem z czarnego bzu, przykryłam drugim waflem, który posmarowałam słodkim dżemem. Następnie położyłam kolejny wafel, na który położyłam wystudzony budyń i powtórzyłam wcześniejsze czynności, ostatni wafel posmarowałam czekoladą i posypałam wiórkami kokosowymi.
Proste i pysznie się zapowiada :)
OdpowiedzUsuńDzięki;) ale proszę pamiętać o zimnym budyniu;)
Usuń