niedziela, 2 marca 2014

Pączki.

Karnawał bez pączków to jak król bez korony.






Składniki na pączki ok 40 szt (zależy od średnicy szklanki):
  • 10 żółtek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 10 dkg drożdży
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 10 dkg roztopionego masła
  • 1 kg mąki
  • 2 łyżki wódki
  • 6 kostek smalcu do pieczenia
  • marmolada

Zrobić rozczyn z drożdży, 1 łyżki mąki, 1 łyżeczki cukru, 1/2 szklanki mleka, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Do miski wbić żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodać rozczyn, mąkę, mleko z rozpuszczonym masłem i wódkę, wyrobić ciasto i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia ( podwojenie objętości). Potem ciasto rozwałkować i szklanką powycinać krążki, które pozostawić do wyrośnięcia.
Smażyć pączki z obu stron, następnie po wyjęciu z tłuszczu odsączyć na papierowym ręczniku. Pączki nadziewać szprycą cukierniczą, po ostygnięciu posypać cukrem pudrem lub lukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarz zostanie opublikowany po zatwierdzeniu.