Składniki na pączki ok 40 szt (zależy od średnicy szklanki):
- 10 żółtek
- 3/4 szklanki cukru
- 10 dkg drożdży
- 1 paczka cukru waniliowego
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 10 dkg roztopionego masła
- 1 kg mąki
- 2 łyżki wódki
- 6 kostek smalcu do pieczenia
- marmolada
Zrobić rozczyn z drożdży, 1 łyżki mąki, 1 łyżeczki cukru, 1/2 szklanki mleka, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Do miski wbić żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodać rozczyn, mąkę, mleko z rozpuszczonym masłem i wódkę, wyrobić ciasto i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia ( podwojenie objętości). Potem ciasto rozwałkować i szklanką powycinać krążki, które pozostawić do wyrośnięcia.
Smażyć pączki z obu stron, następnie po wyjęciu z tłuszczu odsączyć na papierowym ręczniku. Pączki nadziewać szprycą cukierniczą, po ostygnięciu posypać cukrem pudrem lub lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarz zostanie opublikowany po zatwierdzeniu.