Składniki na ciasto:
- duża paczka herbatników ( z Lidla)
- 250 g masła
- 2 rozpuszczone czekolady
- olejek waniliowy
Herbatniki zmieliłam na mączkę. Masło ubiłam na puszystą masę dodałam do niej zmielone herbatniki i dokładnie wymieszałam, następnie do masy dodałam rozpuszczone czekolady i olejek waniliowy. Całość dokładnie wymieszałam , ułożyłam na blaszce.
Składniki na masę jabłkową:
Składniki na masę cynamonową:
- 1 kg jabłek
- 2 galaretki żółte
Składniki na masę cynamonową:
- 800 ml śmietany 30%
- 3 łyżki żelatyny
- cynamon
- 3 łyżki cukru pudru
Śmietanę ubiłam pod koniec ubijania dodałam cynamon i cukier. W tym czasie rozpuściłam żelatynę i dodałam ją do bitej śmietany.
Składniki na masę kakaową:
- 800 ml mleka
- 3 łyżki żelatyny
- 3 łyżki kakao
- 4 bite śmietany w proszku
Śmietanę ubiłam pod koniec ubijania dodałam kakao. W tym czasie rozpuściłam żelatynę i dodałam ją do bitej śmietany.
Składniki na polewę:
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 3 łyżki kakao
- 60 g masła
- 1 łyżeczka żelatyny
Żelatynę zalałam zimną wodą i pozostawiłam do spęcznienia następnie rozpuściłam w kąpieli wodnej, w tym czasie pozostałe składniki włożyłam do rondelka i podgrzewałam na gazie do czasu uzyskania gładkiej masy. Połączyłam rozpuszczoną żelatynę z kakaową masą i pozostawiłam całość do ostudzenia.
Wykonanie ciasta:
Na ciasto wylałam tężejąca masę jabłkową, kiedy masa jabłkowa była już zwarta wylałam na nią masę cynamonową. Odczekałam chwilkę i wyłożyłam warstwę masy kakaowej. Po schłodzeniu ciasta polałam je polewą. Całość przybrałam ozdobami zrobionymi z czekolady. Smacznego;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarz zostanie opublikowany po zatwierdzeniu.