Składniki na masę truflowo -orzechową:
- 1 szklanka śmietany 30%
- 250 g czekolady mlecznej
- 250 g czekolady gorzkiej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka kawy espresso w proszku
- 150 - 200 g orzechów laskowych
Do rondelka wlałam śmietanę dodałam do niej espresso i podgrzewałam do momentu bulgotania. Następnie zdjęłam z gazu do śmietany wrzuciłam pokruszone czekolady i mieszałam do ich rozpuszczenia na koniec dodałam wanilię i pokruszone orzechy. Przelałam do płytkiej miski wstawiłam do lodówki.
Składniki na mleczną masę:
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 250 g masła lub margaryny
- 2 szklanki mleka w proszku ( ja zawsze biorę to niebieskie)
Mleko wlałam do rondelka, wsypałam do niego cukier, cukier waniliowy i wszystko gotowałam do całkowitego rozpuszczenia. Całość pozostawiłam do wystudzenia. W tym czasie margarynę utarłam na puszysty krem, następnie ciągle go ucierając dodawałam po łyżce ostudzonego mleka. Po dodaniu całego płynu do kremu wsypałam mleko w proszku i całość dokładne wymieszałam.
Wykonanie ciasta:
- 3 suche wafle
- czekolada
Rozpuściłam czekoladę w kąpieli wodnej i posmarowałam nią jeden wafel.
Drugi wafel posmarowałam masą mleczną przykryłam całość trzecim waflem na który wyłożyłam masę truflową na koniec przykryłam waflem posmarowanym czekoladą. Całość obciążyłam i pozostawiłam na noc. Na drugi dzień pokroiłam ciasto na małe kawałeczki. Smacznego;)
Muszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuńMożna zrobić cieńsze warstwy kremu wtedy ciasteczka będą bliższe oryginałowi;)
Usuń;)
OdpowiedzUsuń