Składniki:
- 12 żółtek
- 1 szklanka cukru
- 100 ml ciepłego mleka
- 1 3/4 szklanki mąki
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- kilka garści czarne porzeczki, wiśnie (ja dodałam mrożone )
- dżem z czarnej porzeczki
- jogurt grecki naturalny
Żółtka ucierałam z cukrem na puszystą masę przez ok 10 minut ( lub tak długo aby cukier był mało wyczuwalny). Następnie nie przerywając ucierania dodałam mleko, cynamon, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszałam do uzyskania gładkiej masy. Połowę ciasta wylałam do wcześniej przygotowanej tortownicy o średnicy 23 cm, następnie wrzuciłam owoce i pokryłam je pozostałą częścią ciasta. Blaszkę włożyłam do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni C ( termoobieg ) i piekłam do "suchego patyczka".
Upieczone ciasto pozostawiłam do wystudzenia na kratce, następnie posmarowałam go dżemem i ozdobiłam kleksami z bitej śmietany. Ciasto podawałam polane łyżką lekko osłodzonego jogurtu greckiego. Smacznego;)
Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńMi ciągle zostają białka, i to z nimi mam wieczny problem...
To proponuję ptasie mleczko na nadmiar białek;) pyszne jest kawowe pokrojone w małą kostkę bez herbatników, polane gorzką czekoladą pychota;)
Usuńzrób bezy
OdpowiedzUsuń