Składniki na ciasto:
- 250 g mąki
- 200 g masła
- 75 g cukru pudru
- 2 żółtka
- sól
Do miski pokroiłam masło dodałam mąkę, cukier, sól i wymieszałam, aż do uzyskania ciasta o podobnego do kruszonki. Następnie dodałam żółtka i wyrobiłam na jednolite ciasto, z którego uformowałam kulę i włożyłam na 30 minut do lodówki.
Przygotowałam formę o średnicy 25 cm, po pół godzinie ciasto rozwałkowałam, wyłożyłam nim tortownicę. Ciasto można obciążyć grochem, ja standardowo ponakłuwałam go widelcem i włożyłam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C ( termoobieg) na ok 20 minut lub do momentu, kiedy ciasto lekko się przypiecze.
Po tym czasie na ciasto wylałam krem cytrynowy i włożyłam do piekarnika. Piekłam 15 minut w temperaturze 150 stopni C (termoobieg) (krem na tarcie jest "ścięty")
Składniki na krem:
- 500 ml mleka
- 60 g cukru
- 6 żółtek
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 4 cytryny
- 4 białka
- 240 g cukru
Mleko zagotowałam z 60 g cukru w tym czasie wymieszałam żółtka z mąką ziemniaczaną. Gorące mleko wlałam cienkim strumykiem do żółtek energicznie mieszając powstałą masę. Całość lekko podgrzewałam. Do masy dodałam wyciśnięty sok, startą skórkę z cytryn i całość dokładnie wymieszałam. Białka ubiłam z cukrem na sztywną pianę, którą połączyłam z masą żółtkową. Smacznego;)
Cudownie słoneczna, musiała być pyszna!
OdpowiedzUsuńPierwszy kęs zaskakuje, ale potem to naprawdę człowiek odpływa ;) ale to ciasto nie nadaje się dla osób, które nie lubią kiedy coś jest kwaśne, moje dzieciaki jadły z ogromnym smakiem, a dla mnie to jest najlepsza ocena;)
Usuń