Składniki na ciasto :
- 125 g margaryny
 - 1 jajko
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 175 g mąki
 - 60 g cukru
 - 1 łyżka kwaśnej śmietany
 
Z podanych składników zagniotłam ciasto, którym wyłożyłam  tortownicę o średnicy 28 cm i upiekłam w temperaturze 180 stopni C do zarumienienia się ciasta. Upieczony placek zostawiłam do wystudzenia.
Składniki na masę truskawkową:
- 600 g truskawek
 - 800 ml jogurtu typu greckiego
 - 30 g rozpuszczonej żelatyny
 - cukier do smaku
 
Z oczyszczonych truskawek i cukru zrobiłam mus do którego dodałam jogurt i ciągle mieszając wlałam rozpuszczoną żelatynę. Masę zostawiłam do lekkiego stężenia.
Składniki na polewę truskawkową:
- 2 łyżki dżemu truskawkowego
 - 400 g truskawek
 - 50 g cukru
 
Oczyszczone truskawki pokroiłam na połówki , większe na ćwiartki zasypałam cukrem i zostawiłam na sicie tak aby sok z nich spływał do miseczki. Następnie powstały sok przelałam do garnuszka dodałam do niego dżem, całość podgrzałam i pozostawiłam do wystudzenia.
Wykonanie ciasta:
Wystudzone ciasto włożyłam do tortownicy i zalałam tężejącą masą truskawkową i wstawiłam do lodówki. Następnie położyłam na masie truskawki i zalałam sosem truskawkowym. Całość pozostawiłam w lodówce na 2 godziny. Smacznego;)
Wspaniałe ciacho Ci wyszło :)
OdpowiedzUsuńDzięki;) spróbuj zrobić jest naprawdę dobre;)
Usuń