Składniki na ciasto :
- 125 g margaryny
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 175 g mąki
- 60 g cukru
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
Z podanych składników zagniotłam ciasto, którym wyłożyłam tortownicę o średnicy 28 cm i upiekłam w temperaturze 180 stopni C do zarumienienia się ciasta. Upieczony placek zostawiłam do wystudzenia.
Składniki na masę truskawkową:
- 600 g truskawek
- 800 ml jogurtu typu greckiego
- 30 g rozpuszczonej żelatyny
- cukier do smaku
Z oczyszczonych truskawek i cukru zrobiłam mus do którego dodałam jogurt i ciągle mieszając wlałam rozpuszczoną żelatynę. Masę zostawiłam do lekkiego stężenia.
Składniki na polewę truskawkową:
- 2 łyżki dżemu truskawkowego
- 400 g truskawek
- 50 g cukru
Oczyszczone truskawki pokroiłam na połówki , większe na ćwiartki zasypałam cukrem i zostawiłam na sicie tak aby sok z nich spływał do miseczki. Następnie powstały sok przelałam do garnuszka dodałam do niego dżem, całość podgrzałam i pozostawiłam do wystudzenia.
Wykonanie ciasta:
Wystudzone ciasto włożyłam do tortownicy i zalałam tężejącą masą truskawkową i wstawiłam do lodówki. Następnie położyłam na masie truskawki i zalałam sosem truskawkowym. Całość pozostawiłam w lodówce na 2 godziny. Smacznego;)
Wspaniałe ciacho Ci wyszło :)
OdpowiedzUsuńDzięki;) spróbuj zrobić jest naprawdę dobre;)
Usuń