Październik jest miesiącem w którym obchodzimy urodziny mojego kochanego męża Krzysztofa i rocznicę naszego ślubu. W tym roku obie daty są bardzo okrągłe Krzysiu obchodzi 50 urodziny, a 4 dni później obchodzimy 10 rocznicę naszego ślubu. Z okazji pierwszej uroczystości zrobiłam dla Krzysia czekoladowe brownie z malinami oraz polewą lustrzaną.
Składniki na ciasto:
- 1 i 1/3 szkl. mąki
- 1 i 1/2 szkl. cukru
- 3/4 szkl. kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2/3 szkl. oleju
- 4 jajka
- cukier waniliowy
- 50 g pokruszonej gorzkiej czekolady
Do jednej miski wsypałam suche składniki. W drugiej wymieszałam wszystkie mokre. Następnie połączyłam zawartość dwóch misek i wymieszałam. Całość przelałam do wysmarowanej tortownicy i wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C. Ciasto piekłam do efektu tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawiłam ciasto do całkowitego wystygnięcia.
Składniki na masę malinową:
- 1200 ml śmietany 30 %?
- 500 gram mrożonych malin
- 2 łyżki żelatyny w proszku
- cukier
Żelatynę zalałam zimną wodą i zostawiłam do napęcznienia.
Maliny rozmroziłam, następnie dodałam do nich cukier, zblendowałam i całość lekko podgrzałam na gazie. Do malin dodałam napęczniałą żelatynę i całość dokładnie wymieszałam, aż do jej rozpuszczenia. Tak przygotowaną masę malinową pozostawiłam do wystudzenia.
Do miski wlałam schłodzoną śmietanę i ubiłam. Następnie dodałam ochłodzoną masę malinową i delikatnie wymieszałam.
Składniki na masę lustrzaną:
- 350 g białej czekolady
- 150 ml wody
- 300 g cukru
- 200 g skondensowanego słodkiego mleka
- 20 g żelatyny w proszku
- barwnik spożywczy
Żelatynę zalałam wodą i pozostawiłam do napęcznienia. W tym czasie do garnuszka dodałam wodę oraz cukier, całość ugotowałam, aż do rozpuszczenia cukru. Następnie do masy dodałam skondensowane mleko i jeszcze chwilkę gotowałam. Po zdjęciu z palnika dodałam pokruszoną czekoladę oraz wcześniej przygotowaną żelatynę. Wszystko dokładnie wymieszałam na koniec dodałam barwnik spożywczy i wszystko zblendowałam w celu uzyskania gładkiej masy. Przetarłam ją przez sitko, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Całość pozostawiłam do wystudzenia temperatura powinna osiągnąć 30- 35 stopni C.
Wykonanie ciasta:
Wystudzone brownie podzieliłam na pół. Na spód wyłożyłam 3/4 musu malinowego przykryłam drugą częścią ciasta i posmarowałam pozostałą masą malinową. Tak przygotowane ciasto włożyłam do zamrażalnika na około 1,5 godziny. Na zimne ciasto wylałam masę lustrzaną. Aby uzyskać jak najlepszy efekt ciasto należy położyć na podwyższeniu i zacząć wylewanie masy lustrzanej od środka, a następnie kierować się w stronę brzegów , aby glazura swobodnie spływała po bokach.
Smacznego☺
Smacznego☺
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarz zostanie opublikowany po zatwierdzeniu.