Kiedy na zewnątrz robi się coraz chłodniej, w moim domu zaczyna panować czas miodowych ciast. Dzisiaj chciałabym zaproponować ciasto miodowe przełożone masą z gotowanego sera oraz masą z jabłek.
Składniki na ciasto:
- 3 szkl. mąki
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki śmietany
- 2 jajka
- 1 szkl. cukru
- 1/4 kostki margaryny
- 1 łyżeczka sody
Do rondelka włożyłam margarynę, miód i cukier całość zagotowałam i pozostawiłam do ostudzenia. Do miski dodałam mąkę, jajka, śmietanę i sodę na końcu dodałam wystudzoną masę miodową. Wszystko dokładnie wymieszałam powstałe ciasto podzieliłam na trzy części. Każdy placek piekłam w temperaturze 180 stopni przez 10-15 minut.
- 1000 g sera w wiaderku
- 4 opakowania budyniu wanilowego
- 4 jajka
- 150 g masła
- 250 ml mleka
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki żelatyny
Masło z cukrem roztopiłam w rondelku, następnie dodałam ser i mieszając całość doprowadziłam do wrzenia.
W międzyczasie zmieszałam budyń, mleko, jajka i wlałam do masy serowej wszystko ugotowałam. Zgasiłam gaz, a na koniec dodałam żelatynę i dokładnie wymieszałam.
Składniki na masę jabłkową:
- 1000 g jabłek
- 2 galaretki cytrynowe
Jabłka obrałam ze skórek starłam na dużych oczkach, smażyłam pod przykryciem około 10 minut, a następnie dodałam galaretki w proszku.
Składniki na polewę:
- 2 łyżki mleka w proszku
- 2 łyżki mleka
- 1/4 kostki margaryny
- 3 łyżki cukru
- wiórki kokosowe
- barwnik spożywczy(opcjonalnie)
Wykonanie ciasta
Do rondelka włożyłam wszystkie składniki i podgrzałam do rozpuszczenia margaryny. Na jeden z placków wylałam jeszcze ciepłą masę jabłkową, przykryłam drugim blatem na który wyłożyłam ciepłą masę serową, przykryłam trzecim plackiem i całość polałam polewą. Ciasto zostawiłam na noc w chłodnym miejscu. Podobnie jak Stefanka najlepiej smakuje na drugi trzeci dzień po wykonaniu.Smacznego☺
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarz zostanie opublikowany po zatwierdzeniu.