Składniki na ciasto:
- 3 szkl. mąki
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki śmietany
- 2 jajka
- 1 szkl. cukru
- 1/4 kostki margaryny
- 1 łyżeczka sody
Do rondelka włożyłam margarynę, miód i cukier całość zagotowałam i pozostawiłam do ostudzenia. Do miski dodałam mąkę, jajka, śmietanę i sodę na końcu dodałam wystudzoną masę miodową. Wszystko dokładnie wymieszałam powstałe ciasto podzieliłam na trzy części. Każdy placek piekłam w temperaturze 180 stopni przez 10-15 minut.
Składniki na masę z kaszy manny:
- 1000 ml mleka
- 10 kopiastych łyżek kaszy manny
- 2 szkl. cukru
- 400 g margaryny
Zagotowałam mleko z cukrem, następnie dodałam kaszę mannę i dokładnie wymieszałam. Gotowałam do momentu, aż masa zgęstniała. Do ciepłej masy dodam margarynę, całość wymieszałam do rozpuszczenia się margaryny.
Składniki na polewę:
Składniki na polewę:
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki mleka
- 1/4 kostki margaryny
- 3 łyżki cukru
Do rondelka włożyłam wszystkie składniki i podgrzałam do rozpuszczenia margaryny.
Wykonanie ciasta:
- 1 słoiczek dżemu śliwkowego
Ostudzone placki posmarowałam dżemem śliwkowym, następnie przełożyłam je ciepłym kremem grysikowym.
Ostatni placek polałam polewą, posypałam wiórkami kokosowymi i pozostawiłam do ostudzenia. Ciasto powinno być wykonane co najmniej jeden dzień przed podaniem, najlepiej smakuje 2- 3 dni po zrobieniu. Smacznego☺
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarz zostanie opublikowany po zatwierdzeniu.