Tort był przeznaczony dla moich kochanych geologów Kasi i Pawła, najważniejsze dla mnie jest to, że oni byli zadowoleni ;)
Składniki na ciasto:
- 1,5 szklanka cukru
- 1,5 szklanka kakao
- 1,5 łyżeczka sody
- 1,5 łyżeczka soli
- 1,5 szklanka naturalnej maślanki
- 1,5 niepełnej szklanki oleju
- 1,5 niepełnej szklanki wody
- 2 i 5/8 szklanki mąki
Do miski wsypałam wszystkie sypkie składniki i dokładnie wymieszałam, następnie dodałam maślankę i olej. Powstałe ciasto rozrzedzałam powoli woda do momentu uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
Piekarnik rozgrzałam do temperatury 180 stopni C (termoobieg). Do blaszki o wymiarach 38 x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia wlałam ciasto i piekłam ok 30 minut ( do suchego patyczka).
Składniki na polewę czekoladową:
- 250 g margaryny
- 1 szklanki cukru
- 8 łyżki mleka
- 8 łyżki kakao
- 2 łyżeczka żelatyny
W garnuszku rozpuściłam margarynę z mlekiem i cukrem. Po zdjęciu z ognia dodałam kakao, żelatynę i dokładnie wymieszałam.
Składniki na masę z zielonej herbaty:
Składniki na masę z zielonej herbaty:
- 12 łyżek zielonej herbaty liściastej
- 450 ml mleka
- 900 ml śmietany kremówki
- 15 łyżek cukru
- 2 białe czekolady
- 8 łyżeczek żelatyny
Herbatę, mleko, śmietanę i cukier podgrzałam na małym ogniu do rozpuszczenia cukru nie można dopuścić do wrzenia. Następnie zdjęłam rondelek z ognia i odstawiłam na 15 minut.
Żelatynę zalałam zimną wodą i pozostawiłam do napęcznienia.
Herbatę odcedziłam, podgrzałam płynną masę na ogniu, wlałam do niej żelatynę i podgrzewałam, mieszając, aż do jej rozpuszczenia. Całość ściągnęłam z ognia i wrzuciłam do masy pokruszoną białą czekoladę mieszałam do czasu rozpuszczenia się czekolady, aby uzyskać zielony kolor dodałam zielonego barwnika.
Mus pozostawiłam do zastygnięcia.
Składniki na jadalne kamienie:
- 400 g białej czekolady
- 260 g mleka skondensowanego słodkiego
- 1/4 - 2/3 szklanki startych ciasteczek Oreo
- kakao, czerwony barwnik opcjonalnie
Do rondelka wlałam mleko, dodałam pokruszona czekoladę i całość podgrzewałam na małym ogniu często mieszając do momentu uzyskania jednolitej gładkiej masy (jeżeli masa jest zbyt gęsta można dodać do niej troszeczkę mleka skondensowanego). Rondelek zdjęłam z gazu dodałam starte Oreo i wymieszałam tylko do połączenia składników.
Powstałą masę podzieliłam na 3 części. Do jednej miseczki dodałam kropelkę barwnika i wymieszałam , do drugiej pół łyżeczki kakao- wymieszałam, trzecią pozostawiłam bez dodatków.
Wszystkie miseczki przykryłam folią spożywczą, tak aby folia dociskała masę i pozostawiłam do ostygnięcia na ok 30 minut, aż masa będzie gęsta i nie będzie się kleić.
Po tym czasie formowałam kamienie.
Wykonanie ciasta:
Upieczone ciasto polałam ciepłą polewą i pozostawiłam do wystudzenia. Na zimne ciasto wylałam masę z zielonej herbaty i całość włożyłam na noc do lodówki. Na drugi dzień ciasto ozdobiłam kamieniami i okruchami z ciasta. Smacznego;)
Wykonanie ciasta:
Upieczone ciasto polałam ciepłą polewą i pozostawiłam do wystudzenia. Na zimne ciasto wylałam masę z zielonej herbaty i całość włożyłam na noc do lodówki. Na drugi dzień ciasto ozdobiłam kamieniami i okruchami z ciasta. Smacznego;)
Twoje torty są fenomenalne :) Świetny pomysł z tymi jadalnymi kamieniami. I jeszcze masa z zielonej herbaty :) Chętnie wypróbuję ją w jakimś cieście. Dziękuję za inspirację.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za takie mile słowa 😃 Masę z zielonej herbaty polecam na upalne dni jest bardzo orzeźwiająca
OdpowiedzUsuń