Składniki na zaczyn drożdżowy:
- 2 łyżki mąki
- 3 łyżki mleka
- 10 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
Do ciepłego mleka dodałam mąkę, drożdże, cukier dokładnie wymieszałam i zostawiłam do wyrośnięcia na ok 10 minut.
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki
- 250 ml mleka
- 50 g cukru
- 60 g masła
- 1 jajko
- 2 łyżeczki cynamonu
Mleko lekko podgrzałam, rozpuściłam masło i wlałam do miski dodałam jajko, następnie wsypałam mąkę, cukier, cynamon i rozczyn. Wszystko dokładnie wymieszałam i wyrobiłam ciasto, przykryłam lnianą ściereczką i pozostawiłam do wyrośnięcia.
Składniki na kruszonkę:
- 80 g mąki
- 50 g masła
- 4 łyżki cukru
- olejek waniliowy
Wszystkie składniki wymieszałam, aż do powstania kruszonki.
Wykonanie bułeczek:
- 60 g roztopionego masła
- dżem
Tortownicę o wymiarach 27 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Połowę rozpuszczonego masła wlałam na dno tortownicy. Wyrośnięte ciasto drożdżowe podzieliłam na 12 równych kawałków.
Z każdej porcji ciasta uformowałam placuszek na środku którego nałożyłam łyżeczkę dżemu, zlepiłam rogi i uformowałam okrągłe bułeczki. Każdą obtoczyłam w maśle i włożyłam do tortownicy. Bułki przykryłam ściereczką i pozostawiłam do wyrośnięcia. Na wyrośnięte bułeczki wylałam pozostałe masło i posypałam kruszonką. Piekłam w 180 stopniach C ok 30 minut, do lekkiego zarumienienia. Smacznego;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarz zostanie opublikowany po zatwierdzeniu.