Składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Całe jajka wbiłam do miski, ubijałam je z cukrem przez jakieś 10 minut, następnie dodałam zmieszane mąki wraz z proszkiem do pieczenia, na koniec dodałam ocet. Ciasto przelałam do tortownicy 27 cm. Piekarnik nagrzałam do 170 stopni C i upiekłam ciasto do tzw. suchego patyczka. Ciasto zostawiłam do wystudzenia.
Składniki na białą masę:
- 75 ml mleka
- 1 cukier waniliowy
- 100 g cukru żelującego
- 500 g jogurtu naturalnego
- 4 łyżeczki żelatyny
- 200 ml bitej śmietany
- starta skórka i sok z 2 cytryn
Żelatynę zalałam zimną wodą i pozostawiłam do napęcznienia. Mleko ugotowałam z cukrem waniliowym dodałam cukier żelujący i żelatynę, następnie wszystko ubiłam mikserem. Dodałam jogurt , bitą śmietanę i krótko ubijałam mikserem dodając skórkę i sok z cytryny.
Składniki na masę truskawkową:
Składniki na masę truskawkową:
- 450 g mrożonych truskawek
- 200 ml mleka
- 1 bita śmietana w proszku
- 300 ml jogurtu naturalnego
- 4 łyżeczki żelatyny
Żelatynę zalałam zimną wodą i pozostawiłam do napęcznienia, następnie rozpuściłam w kąpieli wodnej. Truskawki rozmroziłam i zmiksowałam ,ubiłam śmietanę połączyłam z truskawkami, dodałam rozpuszczoną żelatynę.
Składniki na białą polewę:
- 100 g białej czekolady
- 200 g śmietany 30 %
- 2 łyżeczki żelatyny
Śmietanę zagotowałam w rondelku, ściągnęłam z gazu i dodałam połamaną czekoladę, mieszałam całość do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Następnie dodałam rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszałam.
Wykonanie ciasta:
Ostudzony biszkopt podzieliłam na dwie części. Na spód biszkoptu wylałam tężejąca białą masę przykryłam drugim blatem biszkoptowym, który zalałam masą truskawkową. Całość wstawiłam do lodówki na ok 1/2 godziny. Następnie zalałam masę truskawkową białą polewą, pozostawiłam na 2 godziny go stężenia. Tort ozdobiłam czekoladą. Smacznego;)
Cudny :)
OdpowiedzUsuń