Przepis znalazłam na stronie lemon - curd troszkę go zmodyfikowałam.
Składniki :
- 2 duże jajka
- 2 żółtka
- 150 g cukru pudru
- 60 g masła
- skórka i sok z 2,5 dużych cytryn
I wariant przy wykorzystaniu Thermomixa (cukier kryształ):
Do dzbanka włożyłam cukier, masło, sok i startą skórkę z cytryn założyłam motylek i mieszałam przez 2,5 minuty pozycja 3 temperatura 60 stopni C. Następnie dodałam jajka i zółtka mieszałam przez 10 minut pozycja 3 temperatura 80 stopni C.
Krem przelałam do słoiczka włożyłam do lodówki.
II wariant klasyczny( cukier puder):
Najlepiej wszystkie czynności robić wykorzystując łaźnię wodną. Czyli do garnuszka wlałam wodę postawiłam na palniku, na rondelek położyłam miskę w której roztrzepałam jajka, żółtka i cukier całość ubijałam trzepaczką ok 3 minut, następnie dodałam resztę składników i mieszałam do zgęstnienia kremu.
Krem wyśmienicie smakuje z kruchym ciastem lub jako dodatek do pączków z dziurką;) Łyżeczkami tez można zajadać;) W lodówce można przechowywać do dwóch tygodni.
Smacznego;)
Krem przelałam do słoiczka włożyłam do lodówki.
II wariant klasyczny( cukier puder):
Najlepiej wszystkie czynności robić wykorzystując łaźnię wodną. Czyli do garnuszka wlałam wodę postawiłam na palniku, na rondelek położyłam miskę w której roztrzepałam jajka, żółtka i cukier całość ubijałam trzepaczką ok 3 minut, następnie dodałam resztę składników i mieszałam do zgęstnienia kremu.
Krem wyśmienicie smakuje z kruchym ciastem lub jako dodatek do pączków z dziurką;) Łyżeczkami tez można zajadać;) W lodówce można przechowywać do dwóch tygodni.
Smacznego;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarz zostanie opublikowany po zatwierdzeniu.