Lekki, delikatny deser dla wszystkich, którym brak słodyczy;)
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek
- 1 1/2 szklanki cukru
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 1/2 łyżka octu
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Całe jajka wbiłam do miski, ubijałam je z cukrem przez jakieś 15 minut, następnie dodałam zmieszane mąki wraz z proszkiem do pieczenia, na koniec dodałam ocet. Ciasto przelałam do blaszki o wymiarach 24 x 40 cm. Piekarnik nagrzałam do 170 stopni C i upiekłam ciasto do tzw. suchego patyczka. Ciasto zostawiłam do wystudzenia.
Składniki na krajankę galaretkową:
- 1 galaretka truskawkowa
- 1 galaretka agrestowa
- 1 galaretka pomarańczowa
Przygotowałam galaretki, pozostawiłam do wystygnięcia. Gdy stężały pokroiłam na małe kostki.
Składniki na mleczną masę:
- 8 żółtek
- 1/2 szklanki cukry
- 1 litr mleka
- 4 łyżki żelatyny
Żółtka utarłam z cukrem na puszystą masę, w tym czasie ugotowałam mleko. W gorącym mleku rozpuściłam żelatynę wlałam całość do masy jajecznej i dokładnie wymieszałam. Kiedy masa lekko stężała dodałam do niej pokrojone galaretki.
Wykonanie ciasta:
Zimny biszkopt przekroiłam na pół na spód wylałam tężejąca masę mleczną przykryłam drugą częścią ciasta. Wierzch posmarowałam masą kajmakową i posypałam wiórkami kokosowymi.
Wykonanie ciasta:
Zimny biszkopt przekroiłam na pół na spód wylałam tężejąca masę mleczną przykryłam drugą częścią ciasta. Wierzch posmarowałam masą kajmakową i posypałam wiórkami kokosowymi.
Ciacho jest super i chciałabym je zrobić, ale nie mam dostępu do mąki ziemniaczanej. Czy można dodać zamiast proszek budyniowy?
OdpowiedzUsuńJasne ;)
Usuń