Składniki na ciasto: 2 mazurki
- 35 dkg mąki
- 25 dkg margaryny
- 12 dkg cukru
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wymieszać składniki ciasta. Podzielić na 2 części i upiec 2 placki w temperaturze 200-220 stopni C, aż się zarumienią.
Składniki na masę jabłkową:
- 2 litry słodkiego dżemu jabłkowego
- 3 galaretki cytrynowe
- 500 ml gorącej wody
Galaretki rozpuściłam w gorącej wodzie i ostudziłam. Dżem przełożyłam do miski, dodałam tężejącą galaretkę, dokładnie wymieszałam.
Składniki na polewę:
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 3 łyżki kakao
- 60 g masła
- 1 łyżeczka żelatyny
Żelatynę zalałam zimną wodą i pozostawiłam do spęcznienia następnie rozpuściłam w kąpieli wodnej, w tym czasie pozostałe składniki włożyłam do rondelka i podgrzewałam na gazie do czasu uzyskania gładkiej masy. Połączyłam rozpuszczoną żelatynę z kakaową masą i pozostawiłam całość do ostudzenia.
Wykonanie ciasta:
- 200 g marcepanu
- 4 łyżki cukru pudru
Do masy marcepanowej dodałam cukier puder i wszystko dokładnie wyrobiłam. Tak powstałą masę rozwałkowałam na papierze do pieczenia. Na ostudzone ciasto rozłożyłam masę jabłkową i przykryłam płatem marcepanu. Całość polałam polewą czekoladową. Smacznego ;)
Z marcepanem = pycha
OdpowiedzUsuńSerdecznie zapraszam do udziału w konkursie Wielkanocnym : http://wulkan-smaku.pl/konkurs-zdrowa-wielkanoc/
;) jak tylko znajdę czas natychmiast kuknę na stronkę;)
OdpowiedzUsuń