Składniki na ciasto:
- 6 jajek
 - 200 g cukru
 - 1 cukier waniliowy
 - 75 g kaszy manny
 - 125 g zmielonych orzechów laskowych
 - 1 łyżka kakao
 - 250 g startych jabłek
 - cynamon
 
Jajka utarłam z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem, gdy masa stała się puszysta, pomału dodawałam do jajek wcześniej wymieszaną w misce kaszę, orzechy i kakao. Cały czas mieszałam masę na najmniejszych obrotach, na koniec dodałam jabłka i delikatnie połączyłam z powstałym gładkim ciastem.
Przygotowałam tortownice o średnicy 27 cm wylałam do niej ciasto i włożyłam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C (termoobieg) na ok 30 minut. Zaraz po upieczeniu ciasto wyciągnęłam z foremki i pozostawiłam do ostygnięcia.
Składniki na masę: 
- 800 ml śmietany 30%
 - 4 łyżki cynamonu
 - 2 łyżki cukru pudru
 - kilka łyżek rodzynek
 
Śmietanę ubiłam dodałam, cynamon, cukier puder, rodzynki. Tak przygotowaną masą  przełożyłam wcześniej upieczone ciasto. Na wierzchu ciasto także posmarowałam masą i oprószyłam gorzkim kakao. Smacznego;)
Wygląda pięknie :) Pycha
OdpowiedzUsuńDziękuję;)
Usuń