Składniki na ciasto:
- 6 jajek
- 200 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 75 g kaszy manny
- 125 g zmielonych orzechów laskowych
- 1 łyżka kakao
- 250 g startych jabłek
- cynamon
Jajka utarłam z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem, gdy masa stała się puszysta, pomału dodawałam do jajek wcześniej wymieszaną w misce kaszę, orzechy i kakao. Cały czas mieszałam masę na najmniejszych obrotach, na koniec dodałam jabłka i delikatnie połączyłam z powstałym gładkim ciastem.
Przygotowałam tortownice o średnicy 27 cm wylałam do niej ciasto i włożyłam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C (termoobieg) na ok 30 minut. Zaraz po upieczeniu ciasto wyciągnęłam z foremki i pozostawiłam do ostygnięcia.
Składniki na masę:
- 800 ml śmietany 30%
- 4 łyżki cynamonu
- 2 łyżki cukru pudru
- kilka łyżek rodzynek
Śmietanę ubiłam dodałam, cynamon, cukier puder, rodzynki. Tak przygotowaną masą przełożyłam wcześniej upieczone ciasto. Na wierzchu ciasto także posmarowałam masą i oprószyłam gorzkim kakao. Smacznego;)
Wygląda pięknie :) Pycha
OdpowiedzUsuńDziękuję;)
Usuń