Składniki na ciasto:
- 6 żółtek
- 5 białek
- 100 g marcepana
- 100 g cukru
- 100 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki wody
Marcepan ubiłam mikserem z wodą i żółtkami, aż uzyskałam jednolity krem, następnie dodałam 50 g cukru i wymieszałam. Z białek i 50 g cukru ubiłam sztywną pianę, którą połączyłam z masą marcepanową, wsypałam mąkę wymieszaną z proszkiem i delikatnie całość wymieszałam.
Przygotowałam tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyłam papierem do pieczenia i wlałam do niej ciasto, włożyłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (termoobieg). Piekłam do "suchego patyczka". Ciasto od razu po upieczeniu wyciągnąć z tortownicy. Zostawić do wystygnięcia, które podzielić na pół.
Składniki na masę:
- słoiczek dżemu brzoskwiniowego
- słoiczek dżemu jabłkowego
- 1/2 cytryny
- olejek rumowy
Składniki na masę marcepanową:
- 100 g marcepanu
- 50 g cukru pudru
Składniki na lukier:
- 1 białko
- 175 g cukru pudru
- olejek rumowy
- 2 łyżeczki kakao
Wykonanie ciasta:
Zimne ciasto przekroiłam na pół, posmarowałam masą i przykryłam druga częścią ciasta. Na wierzchu położyłam masę marcepanową i całość posmarowałam lukrem. Smacznego;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarz zostanie opublikowany po zatwierdzeniu.