Do magicznych tortów często wykorzystuję, przepis jaki znalazłam w szale poszukiwań wszystkiego co zawiera w swoim składzie cukinię. W tym roku moja szwagierka wyhodowała na swoim poletku ogromne ilości tych przepięknych warzyw. Szukałam, szukałam i znalazłam ten fantastyczny przepis na http://mojepasjekrakow.blogspot.com/ ciasto jest nieziemsko wilgotne i przepyszne.
Z niego powstał tort w kształcie kapelusza i doniczki z kwiatami.
- 115g miękkiego masła
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 250g cukru
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 300g mąki pszennej
- 60g kakao
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 340g cukinii startej na tarce o dużych oczkach
- 60g posiekanej gorzkiej czekolady
Masło zmiksować na puszysta masę. Stopniowo dodawać olej i nadal miksować. Dodać cukier, wanilię, sodę i proszek do pieczenia. Zmiksować. Następnie kolejno wbijać jajka. Dodawać mąkę naprzemiennie ze śmietaną nie przestając miksować. Na koniec dodać kakao z kawą oraz cukinie i pokrojoną czekoladę. Dokładnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Wlać ciasto w temperaturze 170 stopni do "suchego patyczka". Upieczone wystudzić.
Składniki na polewę:
- 100g czekolady gorzkiej
- 1 łyżka oleju
Czekoladę i olej rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko wystudzić i odczekać aż troszkę zgęstnieje. Rozsmarować na wystudzonym cieście. Ciasto można przełożyć kwaskowatym dżemem.
Bardzo fajnie opisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń