wtorek, 27 listopada 2012

Słodki kapelusz- czekoladowe ciasto cukiniowe.

Lubię robić torty i widzieć radość tych, którym je daję.
Do magicznych tortów często wykorzystuję, przepis jaki znalazłam w szale poszukiwań wszystkiego co zawiera w swoim składzie cukinię. W tym roku moja szwagierka wyhodowała  na swoim poletku ogromne ilości tych przepięknych warzyw. Szukałam, szukałam i znalazłam ten fantastyczny przepis na http://mojepasjekrakow.blogspot.com/ ciasto jest nieziemsko wilgotne i przepyszne.

Z niego powstał tort w kształcie kapelusza i doniczki z kwiatami.








Czekoladowe ciasto cukiniowe według Agnieszki





Składniki:
  • 115g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 250g cukru
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 300g mąki pszennej
  • 60g kakao
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 340g cukinii startej na tarce o dużych oczkach
  • 60g posiekanej gorzkiej czekolady

Masło zmiksować na puszysta masę. Stopniowo dodawać olej i nadal miksować. Dodać cukier, wanilię, sodę i proszek do pieczenia. Zmiksować. Następnie kolejno wbijać jajka. Dodawać mąkę naprzemiennie ze śmietaną nie przestając miksować. Na koniec dodać kakao z kawą oraz cukinie i pokrojoną czekoladę. Dokładnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Wlać ciasto w temperaturze 170 stopni do "suchego patyczka". Upieczone wystudzić.

Składniki na polewę:
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka oleju

Czekoladę i olej rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko wystudzić i odczekać aż troszkę zgęstnieje. Rozsmarować na wystudzonym cieście. Ciasto można przełożyć kwaskowatym dżemem.

1 komentarz:

Komentarz zostanie opublikowany po zatwierdzeniu.