Składniki na kruche ciasto:
- 300 g mąki
- 100 g cukru
- 200 g margaryny
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z wszystkich składników ugniotłam ciasto, z którego uformowałam kule i włożyłam całość do lodówki na pół godziny.
Składniki na masę dyniową:
- 1 mała dynia
- 1 marchewka
- 100 g białej czekolady
- cukier do smaku
- 1 olejek migdałowy
Dynię i marchewkę obrałam, pokroiłam na małe kawałeczki i wszystko w niewielkiej ilości wody gotowałam do miękkości. Następnie całość dokładnie zmiksowałam blenderem dodałam olejek migdałowy i cukier do smaku. Masę jeszcze chwilkę gotowałam.
Wykonanie ciasta:
Piekarnik nagrzałam do 180 stopni C. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkowałam go w formie o wymiarach 24 x 28 cm, boki blaszki były także pokryte ciastem, włożyłam ją do piekarnika i piekłam ok 10 minut, aż do zrumienienia się ciasta. Następnie wylałam na podpieczony placek masę dyniową i ponownie włożyłam do piekarnika na ok 20 minut (do ścięcia się masy). Po upieczeniu ciasta do jeszcze ciepłej masy wkładałam połamana tabliczkę czekolady. Smacznego;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarz zostanie opublikowany po zatwierdzeniu.