Może ktoś jeszcze nie wie jakiego mazurka zrobić, więc podpowiadam przepis na szybkie, lekko kwaśne ciastO.
Składniki na ciasto: 2 mazurki
- 35 dkg mąki
- 25 dkg margaryny
- 12 dkg cukru
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wymieszałam składniki ciasta. Podzieliłam na 2 części i piekłam 2 placki w temperaturze 200-220 stopni C, aż się zarumienią.
Składniki na lemon curd:
- 2 duże jajka
- 2 żółtka
- 150 g cukru pudru
- 60 g masła
- skórka i sok z 2,5 dużych cytryn
Najlepiej wszystkie czynności robić wykorzystując łaźnię wodną. Czyli do garnuszka wlałam wodę postawiłam na palniku, na rondelek położyłam miskę w której roztrzepałam jajka, żółtka i cukier całość ubijałam trzepaczką ok 3 minut, następnie dodałam resztę składników i mieszałam do zgęstnienia kremu.
Wykonanie:
Ostudzony placek posmarowałam dżemem , następnie nałożyłam masę lemon curd i całość ozdobiłam.
Wykonanie:
- 1 słoiczek dżemu jabłkowego
Ostudzony placek posmarowałam dżemem , następnie nałożyłam masę lemon curd i całość ozdobiłam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarz zostanie opublikowany po zatwierdzeniu.