niedziela, 26 kwietnia 2015

Sernik orzechowy

Przepis na to ciasto znalazłam w gazetce "Przyślij przepis", ponieważ lubię orzechy ziemne pomyślałam, że warto spróbować. W pierwszym dniu po zrobieniu stwierdziłam, że ten wypiek nie zagości w moim domu, ale kobieta zmienną jest, więc w drugim dniu byłam już pewna, że to ciacho to pyszota. Dzisiaj jest 4 dzień po jego przygotowaniu i ciasto rozpływa się w ustach. Bardzo ważne jest to, aby trzymać wypiek w lodówce.







Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki 
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g margaryny
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu

Margarynę roztopiłam w rondelku, wlałam miód i całość pozostawiłam do ostudzenia. Wymieszałam mąkę, proszek, sodę i cukier, następnie dodałam jajka i margarynę z miodem. Ugniotłam ciasto, które podzieliłam na dwie części. Placki piekłam w formie o wymiarach 25 x 40 cm  przez ok 20 minut w temperaturze 180 stopni C( termoobieg). Po upieczeniu pozostawiłam ciasto do wystygnięcia.


Składniki na masę twarogową:
  • 1000 g mielonego sera białego 
  • 2 szklanki cukru
  • 250 g margaryny
  • 5 jajek
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 1 szklanka mleka
  • 2 cukry waniliowe

W dużym rondlu roztopiłam margarynę z cukrami, następnie porcjami dodawałam ser i podgrzewałam kilka minut. W misce roztrzepałam jajka, dodałam do nich mleko, mąkę i wlałam do masy serowej. Całość gotowałam do czasu , aż masa zgęstnieje.


Składniki na masę orzechową:
  • 3 łyżki miodu
  • 350 g niesolonych orzeszków ziemnych 
  • 150 g masła
  • 1/2 szklanki cukru

W rondelku roztopiłam masło dodałam miód, cukier i orzeszki, całość gotowałam ok 5 minut. Lekko wystudziłam.


Wykonanie ciasta:

Masę serową wylałam na spód ciasta, następnie przykryłam drugim plackiem i pozostawiłam do ostudzenia. Na ostudzony placek wylałam lekko ciepłą masę orzechową, odstawiłam do wystygnięcia. Ciasto najlepiej jest trzymać w lodówce, z każdym dniem staje się coraz lepsze. Smacznego ;)  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarz zostanie opublikowany po zatwierdzeniu.