Przepis na to ciasto znalazłam w gazetce "Przyślij przepis", ponieważ lubię orzechy ziemne pomyślałam, że warto spróbować. W pierwszym dniu po zrobieniu stwierdziłam, że ten wypiek nie zagości w moim domu, ale kobieta zmienną jest, więc w drugim dniu byłam już pewna, że to ciacho to pyszota. Dzisiaj jest 4 dzień po jego przygotowaniu i ciasto rozpływa się w ustach. Bardzo ważne jest to, aby trzymać wypiek w lodówce.
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g margaryny
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu
Margarynę roztopiłam w rondelku, wlałam miód i całość pozostawiłam do ostudzenia. Wymieszałam mąkę, proszek, sodę i cukier, następnie dodałam jajka i margarynę z miodem. Ugniotłam ciasto, które podzieliłam na dwie części. Placki piekłam w formie o wymiarach 25 x 40 cm przez ok 20 minut w temperaturze 180 stopni C( termoobieg). Po upieczeniu pozostawiłam ciasto do wystygnięcia.
Składniki na masę twarogową:
- 1000 g mielonego sera białego
- 2 szklanki cukru
- 250 g margaryny
- 5 jajek
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka mleka
- 2 cukry waniliowe
W dużym rondlu roztopiłam margarynę z cukrami, następnie porcjami dodawałam ser i podgrzewałam kilka minut. W misce roztrzepałam jajka, dodałam do nich mleko, mąkę i wlałam do masy serowej. Całość gotowałam do czasu , aż masa zgęstnieje.
Składniki na masę orzechową:
- 3 łyżki miodu
- 350 g niesolonych orzeszków ziemnych
- 150 g masła
- 1/2 szklanki cukru
W rondelku roztopiłam masło dodałam miód, cukier i orzeszki, całość gotowałam ok 5 minut. Lekko wystudziłam.
Wykonanie ciasta:
Masę serową wylałam na spód ciasta, następnie przykryłam drugim plackiem i pozostawiłam do ostudzenia. Na ostudzony placek wylałam lekko ciepłą masę orzechową, odstawiłam do wystygnięcia. Ciasto najlepiej jest trzymać w lodówce, z każdym dniem staje się coraz lepsze. Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarz zostanie opublikowany po zatwierdzeniu.